Pandemie covidu na Slovensku nebyla, šokoval vládní poslanec. Ozvala se i šéfka zdravotnictví

Na Slovensku žádná pandemie covidu nebyla, uvedl ve středu na zasedání zdravotnického výboru při Národní radě vládní poslanec Peter Kotlár (SNS). Jeho slova vyvolala pobouření. Reagovala i slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková (Hlas-SD), podle níž je podobné zpochybňování neúctou vůči obětem nemoci. Politik byl jmenován zmocněncem, který má vyšetřit opatření přijatá při pandemii koronaviru. Píše o tom web rtvs.sk.

„Součástí závěru vyšetřování, které představím v září, je i důkaz, že na Slovensku žádná pandemie nebyla vzhledem k tomu, co pandemie znamená,“ uvedl poslanec při mimořádném zasedání výboru.

Schůzka byla organizována kvůli novým předpisům Světové zdravotnické organizace, které Slovensko jako jediná ze 190 zemí odmítlo. Opoziční subjekty apelují na ministryni Dolinkovou, aby vláda postoj změnila, připomíná web rtvs.sk.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřel známý slovenský politik, podlehl zákeřné nemoci. Působil i jako primář

Šéfka resortu měla na jednání výboru tento krok kabinetu premiéra Roberta Fica (Směr-SD) vysvětlovat, ovšem nedorazila. Vládu přitom kvůli tomu kritizuje 24 odborných sdružení, které jsou součástí Slovenské lékařské společnosti.

Dolinková reagovala na poslancův výstup ve čtvrtek. „Je mi nesmírně líto 20 tisíc obětí pandemie na Slovensku. Trváme na tom, aby orgány činné v trestním řízení vyšetřily konkrétní podíl viny osob, které boj proti koronaviru řídily,“ uvedla ve videu s tím, že každé „zpochybňování pandemie je neúctou k pozůstalým“.

SPOCHYBŇOVANIE PANDÉMIE JE NEPRÍPUSTNÉ ❌ Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky HLAS - sociálna demokracia

Posted by Zuzana Dolinková on Thursday, June 20, 2024

Vládní ministryně za Hlas-SD si neopomenula rýpnout do opozičních stran. „Musím konstatovat, že jde o zodpovědnost těch, kteří dnes z řad opozice vykřikují a zachraňují slovenské zdravotnictví. Pamatujeme si jejich selhání a plýtvání penězi,“ dodala a poděkovala také všemu zdravotnickému personálu za nasazení.

Nevěřím pseudovědeckým faktům, tvrdí poslanec

Poté, co začal záznam ze zasedání kolovat sociálními sítěmi, se proti Kotlárovým slovům ohradili odborníci. Lékaři z první linie Peterovi Sabakovi připadají tyto diskuze nepatřičné. „Šlo o pandemii, to je nesporný fakt,“ uvedl pro web tvnoviny.sk.

Zdůraznil, že situace v nemocnicích byla bezprecedentní. „S tímto onemocněním jsme měli pacienty všech věkových skupin. Šlo převážně o starší jedince, ale viděl jsem na umělé plicní ventilaci i teenagera,“ zdůraznil.

Během čtvrtka Kotlár vystoupil na tiskové konferenci, kde některé své teorie rozvinul. „Ohledně termínu máme vágní definici,“ uvedl a poté prohlásil, že jedna verze vyšetřování stojí na tom, že virus byl uměle vytvořen z několika dalších a poté úmyslně vypuštěn do světa.

Hovořil rovněž o „aktu bioterorismu“. Na vyjádření některých jeho kritiků ze strany odborné obce odvětil, že „zpochybňuje pseudovědecká fakta“. „Chci jiné poznatky, a to od expertů, kterým vy nesaháte ani po kotníky,“ řekl.

Kotlár si k prošetření řízení pandemie koronaviru mimo jiné přizval i předsedu politické strany Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřicha Rajchla nebo molekulární genetičku Soňu Pekovou. V souvislosti s pandemickými opatřeními se přitom jedná o značně kontroverzní jména. Pekovou kritizují odborníci, kteří považují její tvrzení za nepodložené.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Koncesionářské poplatky jdou proti mladým lidem, řekl Nacher. Hrabovi vadí zpoplatnění internetu

Tagy: