Pane kolego, do toho vám nic není. Hnízdil se chytil s Mounajjedem kvůli očkování

Očkování proti koronaviru

Co Čech, to politik! (1202)

Ostrá debata kvůli očkování se strhla mezi lékařem Janem Hnízdilem a zastánci očkování Milanem Kubkem a Radkem Mounajjedem v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS. Hnízdil má totiž výrazné pochybnosti o vyvinuté vakcíně, poukazuje na krátké trvání protilátek. Prezident České lékařské komory Milan Kubek a stomatolog Radek Mounajjed jsou naopak přesvědčeni, že vysoká proočkovanost populace je jedinou možností, jak pandemii tlumit.

„Pane kolego, teď se ptám bez jakékoliv ironie, vy jste očkován proti covidu?“ zeptal se během vyhrocené debaty stomatolog z iniciativy Lékaři pomáhají Česku Radek Mounajjed Jana Hnízdila.

„Pane kolego, do toho vám nic není. Tento údaj je ze zákona nedostupný. Doporučuji každému, komu bude položena tato otázka, aby na ni tímto způsobem odpověděl,“ odvětil Hnízdil. V závěru pořadu však na otázku nepřímo odpověděl: „Jsem v rizikové skupině nad 60 let, cítím se ale zcela zdráv. Nevidím jediný důvod, proč se očkovat experimentální vakcínou, která vakcínou není.“

Mounajjed i Kubek připouští, že vakcína proti covidu není stoprocentní a že po čase výrazně klesá její účinnost, ale na jejich názoru to nic nemění. „Proto se musíme přeočkovávat, to není nic divného. Obecně platí, že očkování snižuje 2,5krát riziko, že se člověk nakazí, 5,5krát, že bude hospitalizován a 8krát, že skončí na oddělení JIP,“ zmínil výhody Kubek.

Mounajjed zase přirovnal očkování proti covidu ke koupi zimních gum. „Může mít člověk se zimními gumami v zimně nehodu? Ano, ale bude na tom určitě lépe než člověk, co v zimě do hor vyrazí s letními,“ míní. Během vysílání se Hnízdila také opakovaně ptal, jak by proti covidu bojoval, když má pochybnosti nad účinností vakcíny.

„Volám po tom, aby Česká lékařská komora umožnila diskusi odborníků, kde by zazněly i oponentní názory,“ odpověděl Hnízdil s tím, že odborníci, kteří zastávají používání vakcíny, prý ostatní považují za „alternativní“ odborníky a neposlouchají jejich názory. Konkrétní návrh řešení ale nepředstavil.

Kubek Hnízdila během vysílání obvinil z toho, že si chce svou rétorikou zpochybňování očkování nejspíš udělat jen reklamu.

Tagy: