Paní Pekarová, rozpusťte pražskou TOP 09, vyzývají zastupitelé kvůli Pospíšilovi a Dozimetru

Jiří Pospíšil a Markéta Pekarová Adamová

Rozpusťte pražskou buňku TOP 09, vyzvalo předsedkyni strany Markétu Pekarovou Adamovou hnutí Praha sobě. Důvodem jsou nové okolnosti v kauze Dozimetr, do níž má být zapleten náměstek primátora a europoslanec Jiří Pospíšil. Podle šéfa hnutí Jana Čižinského sice nepadlo obvinění ze strany policie, i tak by měl Pospíšil vyvodit politickou odpovědnost. „Naším cílem je nyní jeho konec ve vedení Prahy,“ řekl Čižinský redakci CNN Prima NEWS.

„Jako měl Mirek Topolánek Marka Dalíka a Petr Nečas Janu Nagyovou, tak Jiří Pospíšil měl na realizaci dohod z italské schůzky nyní bývalého člena pražské TOP 09 pana Jiřího Fremra. Proto se obracíme na pražské zastupitelské kluby, aby se aktivně zapojily do očištění magistrátní politiky od kauzy Dozimetr, a odmítly setrvat ve vedení města s takto zkompromitovaný politikem, jakým je Jiří Pospíšil. Jediným způsobem, jak zatočit s korupcí, je neponechat moc lidem, kteří prokazatelně moc zneužívají,“ řekl Čižinský na úterní tiskové konferenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kalousek láme nad vládou hůl. Zoufalství v přímém přenosu, ztrácím naději, to nedopadne dobře, říká

Zástupci opozičního hnutí na magistrátu uvedli, že chtějí jednat s Piráty a STAN o podpoře odvolání Pospíšila. Sejdou se také s hnutím ANO, které sbírá hlasy na svolání mimořádné schůze. Předsedkyni TOP 09 poslalo hnutí Praha sobě také dopis, v němž ji žádají, aby rozpustila pražskou buňku strany.

„Zločinecká skupina i díky politickému krytí Jiřího Pospíšila vydírala pražské dodavatele. S Jiřím Fremrem se ale angažovali ještě v jiné korupční kauze, kterou rozkryla policie. Mezi lety 2018 a 2022 začal boj proti nelegálním předzahrádkám ohrožovat byznys pražského podnikatele hoteliéra Petra Bauera,“ píše se v dopise adresovaném současné šéfce dolní parlamentní komory. Text dále rozebírá údajné selhání vnitřních mechanismů strany, které měly dát průchod korupčnímu jednání.

„TOP 09 v Praze má za předsedu člověka, který veřejně lhal a křivě přísahal podobně jako kdysi Michal Hašek. Navíc je ze strany podsvětí vydíratelný. Vážená paní předsedkyně, zvažte, prosím, v předsednictvu TOP 09 použití vnitrostranických mechanismů ke znovuobnovení pražské buňky. Jsme si jisti, že to pomůže Vaší straně, našemu městu i důvěře občanů v politiku jako takovou,“ končí dopis apelem.

Podle Deníku N, který cituje z neveřejného policejního spisu, měl Pospíšil v roce 2018 zorganizovat schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09, kde se setkal jeho bývalý asistent Jiří Fremr s jedním z hlavních obviněných v kauze Dozimetr, Michalem Redlem. Přítomni měli být také exministr školství Petr Gazdík či europoslanec Stanislav Polčák.

Europoslanec a náměstek pražského primátora vinu odmítá, sám nebyl policií obviněn a podobná situace panuje i u Fremra, který měl být klíčovým komunikačním uzlem v celém korupčním případu. Důrazně se ohradil proti tvrzení Prahy sobě, věc chce řešit právní cestou.

„Žádného nezákonného jednání, které nyní naznačuje i Praha sobě, jsem se nedopustil, jinak by byly tyto informace ve spise a policie by podle toho konala. Věřím v zákony a právní systém ČR a doufám, že bude kauza Dozimetr nezávisle prošetřena a že všichni, kdo jsou do ní skutečně zapleteni, budou odhaleni. Vyzývám pana Čižinského, aby ustal s těmito absurdními politickými výpady a výroky, kterými znevažuje náš právní systém,“ vzkázal na sociální síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nešetřil kritikou vládní kroky ke konsolidaci veřejných financí. Podívejte se na záznam z pořadu 360°:

Tagy:
TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Jan Čižinský pražský magistrát Jiří Pospíšil zastupitelstvo Praha Praha sobě Jiří Fremr Pražský magistrát Michal Redl kauza Dozimetr Akce Dozimetr