Parodie, ničíte celý sport. Rozhodčí čelí kritice za diskvalifikaci pěti skokanek na lyžích

Pondělní závod smíšených družstev na olympiádě v Pekingu výrazně poznamenala diskvalifikace pěti skokanek z řad silných týmů. Rozhodčí totiž usoudil, že kombinézy sportovkyň nesplňovaly předepsanou normu. Například český tým díky tomu postoupil do finále a nakonec skončil sedmý. Zástupci olympijských výprav z Japonska, Rakouska, Německa a Norska ale zuří.

Nejdříve rozhodčí kvůli nevyhovující kombinéze diskvalifikoval japonskou hvězdu Saru Takanašiovou, pak zkušenou Rakušanku Danielu Iraschkovou-Stolzovou. Oba týmy přesto postoupily do finálního kola.

Zato Německo, které soutěž mixů ovládlo na posledních čtyřech mistrovstvích světa, o finále přišlo. Kontrolním měřením neprošla stříbrná medailistka z nedělního individuálního závodu Katharina Althausová.

„Ničíte národy, rozvoj a celý sport,“ vzkázala poté rozhodčímu. „Je to parodie, ale já se nesměju,“ přidal se německý sportovní ředitel Horst Hüttel. Trenér německého týmu Stefan Horngacher označil diskvalifikace za loutkové divadlo.

Díky diskvalifikacím v řadách favorizovaných týmů do finálové osmičky proklouzli i Češi, a to ze sedmé příčky. Tu nakonec uhájili ze stejného důvodu. Ve finále totiž byly diskvalifikované obě Norky Anna Odine Strömová a Silje Opsethová.

„Skoky na lyžích zažily jeden ze svých temných dnů,“ komentoval pro web npr.org manažer norské reprezentace a bývalý skokan Clas Brede Braathen. Z výsledku neměl radost ani český tým, který si moc dobře uvědomoval, že se do finále dostal nikoliv díky povedeným skokům, ale kvůli diskvalifikacím.

„Je to na úkor diskvalifikace, takhle jsme si to nikdo nepředstavoval,“ poznamenal Čestmír Kožíšek. Jeho kolega Roman Koudelka závod označil za bláznivý. „Nevím, jestli někdy něco takového v historii proběhlo. Jde o to, jak je kontrolor benevolentní. V tomto případě se rozhodl být tvrdý. Je to asi dobře. Pro všechny stejné podmínky,“ dodal.

Kombinézy diskvalifikovaných sportovkyň byly údajně příliš velké a nedostatečně přiléhaly k tělu, což skokankám potenciálně mohlo poskytovat nespravedlivou výhodu, když stoupaly vzduchem. Diskvalifikované sportovkyně se ale hájí tím, že prý používaly stejné obleky i na předchozích šampionátech a žádné problémy s nimi nebyly.

Závod nakonec vyhráli s přehledem Slovinci. Byli prakticky jedinými favority, kteří se nemuseli vypořádávat s diskvalifikací.

Tagy:
Japonsko Německo Norsko závod Rakousko pravidla Slovinsko rozhodčí diskvalifikace skoky na lyžích Roman Koudelka Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 Čestmír Kožíšek Sara Takanašiová kombinéza