Brutální olympijský sjezd: Američanka utrpěla hororový pád, Rakušan jel s krvavou tváří

Na zimních olympijských hrách v Pekingu došlo na alpské lyžování. Populární disciplína s sebou však nesla řadu strastí a dokonce zranění. Olympionici při závodě vyloženě trpěli a nevyhnuli se ani strašidelně vyhlížejícím pádům. Jeden z nich potkal například americkou naději Ninu O'Brienovou. Ta svoji jízdu neustála těsně před cílem.

Drsný pád těsně před cílem si vytrpěla Američanka Nina O'Brienová. Do závodu 1. kola obřího slalomu vstupovala jako druhá největší medailová naděje USA hned po fenomenální Mikaele Shiffrinové.

O'Brienová si na čínské trati nevedla vůbec špatně, mohla živit naději na medaili. Problém však nastal jen pár metrů před cílem. Američanka nezvládla vybrat jednu z posledních zatáček a v nepřirozené pozici spadla. Setrvačností sice projela cílem, ale po zemi, bez lyží a velmi rychle. Její pád skončil tvrdým nárazem, po kterém ji z cíle museli odvážet na záchranných saních.

Později média informovala, že si O'Brienová při pádu zlomila levou nohu. Frakturu holenní i lýtkové kosti diagnostikovali lékaři na klinice Jen-čching, která závodnici poskytla základní ošetření. Dalším vyšetřením a následné péči se O'Brienová podle amerického svazu podrobí po návratu domů.

Podobný osud potkal i německého sjezdaře Dominika Schwaigera. Před závodem se na sociálních sítích pochlubil, že jeho otec měl na olympiádě v Calgary v roce 1988 stejné startovní číslo – 2. Německý reprezentant však svoji pouť v Pekingu zahájil nejhůř, jak mohl. Na trati nezvládl dopad po náročné pasáži a spadl. Následně ve velké rychlosti najel do záchranné sítě. Střet si pravděpodobně vyžádal zranění ruky a stejně jako O'Brienová i Schwaiger musel využít sáně.

Těžkosti potkaly i Rakušana Daniela Hemetsbergera. Ten se již na začátku dostal do problémů, které sice ustál, ale uhodil se přitom rukou velmi silně do obličeje. Do cíle zvládl dojet, ale na konci se ukázalo, že většinu závodu absolvoval se zakrvácenou tváří.

Problémy potkaly i Matthieua Baileta z Francie. Na téměř stejném místě jako Schwaiger spadl i tento lyžař, kdy chvíli jel vleže po boku. Navzdory tomu se však dokázal znovu postavit a dojet do cíle.

Závod mužů nakonec ovládl slavný Švýcar Beat Feuz. Již 34letý veterán alpského lyžování za sebou nechal mladší „vlčáky“ a hvězdy. Stříbro získal již 41letý Francouz Johan Clarey, třetí místo obsadil Matthias Mayer. Závod žen ovládla Švédka Sara Hectorová. Stříbro získala Federica Brignonenová a bronz Lara Gutová-Behramiová.

Tagy:
Peking lyžování Francie Olympijské hry USA alpské lyžování Beat Feuz Mikaela Shiffrinová Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 ZOH 2022