Paroubek: Koalice se 101 hlasy? Je řada psychopatů, co si přivlastňují poslední hlas

Jiří Paroubek se v Číně zúčastnil dvoudenního summitu k projektu takzvané nové Hedvábné stezky.

O čem jsou letošní volby s Jiřím Paroubkem a Janem Herzmannem

Bývalý premiér a lídr ČSSD Jiří Paroubek ve volebním vysílání CNN Prima NEWS shrnul možné scénáře, které se mohou po volbách odehrát. Podle něj by bylo zvláště těžké, kdyby některá koalice sestavila většinu o síle pouze 101 hlasů. Taková vláda by podle Paroubka mohla být velmi labilní.

Prakticky před každými volbami do Sněmovny politici ujišťují, že právě nadcházející hlasování voličů je to nejdůležitější. „Každé volby mají skutečně něco do sebe, já ale nevidím ty letošní jako přelomové, žádná nová epocha se konat nebude,“ myslí si Paroubek. „Buď to bude potvrzení trendu, jakým Česko jde, nebo tu bude jiná vláda s pravostředovým zaměřením,“ dodal.

Bývalý šéf sociální demokracie pro CNN Prima NEWS prohlásil, že očekává vyrovnaný boj, který může přinést velmi těsné výsledky. Podle něj hrozí, že by mohla vzniknout slabá většinová koalice, která by disponovala 101 hlasy. S takovou formou vlády má sám Paroubek zkušenosti.

„Těch psychopatů, kteří si myslí, že jsou tím 101. hlasem, je celá řada. Dávat dohromady vládu bude těžké. Vracíme se do éry první republiky, kde bylo mnoho rozplizlých stran. Vítěz voleb bude mít spoustu práce se skládáním většiny,“ pronesl Paroubek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Expremiér také poodhalil, co se honí lídrovi politické strany hlavou krátce po uzavření volebních místností. „Na oběd většinou nemá ani chuť. Jsou zase lidé, kteří stres řeší tím, že hodně jedí. Kostky jsou vrženy a je potřeba čekat. My jsme zažili volby, kdy jedna strana jásala, že je v Parlamentu a pak se tam nakonec nedostala,“ vzpomínal Paroubek.

V televizním studiu s ním o volbách diskutoval také sociolog a analytik Jan Herzmann. Jak on hodnotí politické klima? „Já bych tyto volby nazval nejemočnějšími. Volby neměly jedno opravdové klíčové téma, v kampani byl prostor pro osobní polohu, pro emoce. Řada lidí se na poslední chvíli rozhodovala právě na základě emocí,“ míní expert.

Tagy: