Omráčilo mě to, říká nevěřícně Paroubek o rozpočtu. Uvedl, kde vidí problém, a navrhl řešení

Bývalý premiér Jiří Paroubek

Partie PLUS (35)

Když jsem si to přečetl, byl jsem omráčen z pozitivního odhadu růstu hrubého domácího produktu, řekl o návrhu rozpočtu bývalý premiér Jiří Paroubek v Partii PLUS na CNN Prima NEWS. Vláda ale podle něj bude mít velké starosti, aby rozpočtové příjmy do budoucna udržela. Řešením by prý byla strukturální změna daní.

Ministerstvo financí o půlnoci ze soboty na neděli zveřejnilo návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 230 miliard korun. Mělo by tak pokračovat snižování deficitu. Rozpočtové příjmy vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje stoupnou o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S rozpočtem jsem spokojen, pochvaluje si Fiala. Zdůraznil klady vládního návrhu

Bývalý premiér Jiří Paroubek ale v Partii PLUS na CNN Prima NEWS vyjádřil obavy ohledně příjmové stránky rozpočtu. „Přiznám se, že když jsem si to přečetl, tak jsem byl omráčen z toho pozitivního odhadu růstu hrubého domácího produktu, protože ten je podle mého názoru nadceněný,“ uvedl Paroubek.

Vláda podle něj bude mít velké starosti rozpočtové příjmy do budoucna udržet, a to nejen v příštím roce, ale i v dalších letech. „Cesta je podle mě ve strukturální změně daní,“ sdělil Paroubek. Podle něj  k tomu ale jen tak nedojde.

Dodal, že diskutabilní je i záležitost ministerstva obrany, které by podle návrhu rozpočtu mělo hospodařit se 154 miliardami korun. Oproti minulému roku si tak polepší o více než tři miliardy. „Když obrana za půl roku vyčerpala 53 miliardy, je to přehnané. Myslím si, že je to prostě špatně,“ popsal bývalý premiér.

Ministerstvo financí muselo vládě návrh státního rozpočtu předložit do konce srpna. Kabinet nyní návrh projedná a pošle Sněmovně do konce září. Vláda ještě může parametry rozpočtu změnit, Stanjura ale v srpnu upozornil, že s ohledem na rozpočtová pravidla nemůže schodek překročit 231 miliard korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pošta je ve ztrátě, přesto rapidně zvýší platy zaměstnanců. Byli na okraji zájmu, míní Středula

Tagy:
ekonomika politika státní rozpočet rozpočet CNN Prima NEWS Jiří Paroubek vláda makroekonomie Partie PLUS Ministerstvo financí České republiky ekonomika, obchod a finance vládní politika