Pošta je ve ztrátě, přesto rapidně zvýší platy zaměstnanců. Byli na okraji zájmu, míní Středula

Od října si tisíce zaměstnanců České pošty polepší na platech o deset procent.

Pošta přidá lidem

Zatímco zaměstnanci ve veřejné sféře mají smůlu a letos se jim platy kvůli krachu jednání mezi odbory a vládou nezvýší, pošťáci se mohou radovat. Od října si tisíce zaměstnanců státního podniku polepší na platech o deset procent. Podle odborů je dobře, že dostane přidáno alespoň někdo. Opoziční hnutí ANO ale rozhodnutí šéfů pošty nechápe, už proto, že podnik je dlouhodobě ve ztrátě a ani letos neskončí v zisku.

Jen pár hodin po jednání vlády, kde zkrachovala jednání o platech pro nejhůře placené zaměstnance veřejné správy, přichází ministr vnitra se šéfem pošty a má pro pošťáky dobrou zprávu. „Už v říjnové výplatě uvidí zaměstnanci České pošty v průměru o 10 % více na svých výplatních páskách. Tyhle peníze jdou do těch výkonných pracovníků České pošty, jdou do těch lidí, kteří na poště pracují, obsluhují klienty, jsou s nimi dennodenně v kontaktu,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

ČTĚTE TAKÉ: Požadavky odborů? Absolutně nereálné, uškodí těm nejchudším, tvrdí ekonom Bartoň

Stane se to i přesto, že hospodaření státního podniku skončí stejně jako v předchozích letech v minusu. Ale záporný výsledek bude mnohem nižší než loňských 756 milionů nebo 1,7 miliardy korun jako předloni. „Plánované hospodaření na letošní rok je, řekněme, v takové té červené nule, to znamená, že se blíží k vyrovnanému,“ pronesl generální ředitel České pošty Miroslav Štěpán.

Podle ministra i šéfa státního podniku se hospodaření zlepšilo díky tomu, že pošta loni zrušila 300 poboček a propustila přes 900 lidí.

„Velmi vítám přidání zaměstnancům České pošty, kteří byli dlouhodobě na ocasu a na okraji zájmu státu. Deset procent není málo a myslím, že takhle mohli přidat i ostatním zaměstnancům státu,“ sdělil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Na zvýšení platů letos půjde z poštovní kasy 320 milionů korun. A to se právě může projevit na ztrátovém hospodaření. „Je to umožněno prostě tím, že se jedná o státní podnik, který vlastně nemůže zbankrotovat. Kdyby to hrozilo, tak politici vždycky najdou peníze,“ konstatoval ekonom Lukáš Kovanda.

„Jsou ve ztrátě. Chtějí přidávat a současně tvrdí, že chtějí prodat Balíkovnu, což je jediná zisková část pošty. Ať si nechají Balíkovnu a zdroje, které tam vydělají, dají těm, co mají podprůměrné mzdy,“ řekl místopředseda poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO).

Právě Balíkovna, která je komerční službou sloužící k vyzvedávání zásilek, se v příštím roce od pošty oddělí, aby se zjistilo, jestli a jak moc vydělává. Pak se rozhodne o jejím osudu. Možné je, že ji stát prodá. Nedávno šéf pošty odhadoval, že by mohla být prodejní cena do čtyř miliard korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Růst platů od září o tři a pět procent? Vyděračské, zuří odbory. S vládou se nedohodly

Tagy: