Jsme v pandemické válce. Začněte pracovat a přestaňte kritizovat, tepe Havlíček opozici

Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 17.1.2021

„Jsme v pandemické válce,“ prohlásil v nedělní Partii ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a vyzval opozici, aby s vládou spolupracovala a neházela jí klacky pod nohy. „Jen pokračujete ve své propagandě,“ vmetla mu šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v rámci první z mnoha ostrých výměn názorů, které diskuzní pořad provázely.

„Rozhodně to nefunguje a pan vicepremiér pokračuje ve vládní propagandě, která jen lakuje na růžovo realitu,“ kritizovala šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová selhání Centrálního očkovacího systému, který v pátek odstartoval.

„Vláda reálný svět vůbec nezvládá, příprava absolutně selhala,“ pokračovala Pekarová s tím, že její strana kabinet už od léta vyzývala, aby se na očkování připravil. Očkovací systém pak označila za „nepřívětivý vůči lidem, kteří běžně s internetem nepracují“.

Ministr Karel Havlíček s ní ale nesouhlasí. Odmítl, že by očkovací systém nefungoval a rozhořčil se, že opozice jen kritizuje, ale nespolupracuje.

„Jsme v pandemické válce. Je hrozně jednoduché z funkcionářských kanceláří obklopeni svým virtuálním světem sociálních sítí a říkat, jak by se to mělo dělat,“ pustil se Havlíček do Pekarové.

Přestaňte hrát svoje války

„Začněte, prosím, pracovat, přestaňte kritizovat. Přestaňte hrát svoje války v rámci sociálních sítí. To není o sociálních sítích, ten svět je prostě jiný,“ pokračoval vicepremiér s tím, že se hraje o svobodu lidí.

Aktivitou na sociálních sítích ale nesrší pouze opoziční politici, ale i ti vládní a především sám premiér Andrej Babiš.

Centrální očkovací systém se spustil pro seniory 80+ v pátek. Ti měli během prvních hodin velké problémy se do systému přihlásit. Během víkendu se nakonec do systému zaregistrovalo cca 150 tisíc seniorů a téměř 40 tisíc už dostalo termín.

Pekarová kritizovala ale třeba i to, že si lidé sami musí hlídat, kdy se volný termín uvolní, a že jim nechodí informace automaticky. Řada míst totiž vůbec termíny nevypsala, protože neměla vakcíny.

Pekarová se také pustila do vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly a informaci, že za zpackaný systém ještě dostane vyznamenání. To oznámil v pátek premiér Babiš.

Rozhovor Terezie Tománkové s Karlem Havlíčkem a Markétou Pekarovou Adamovou si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: