Paskvil, neodpovídá realitě. Zemi může přivést k bankrotu, kritizuje opozice návrh rozpočtu

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Návrh rozpočtu pro příští rok

Návrh rozpočtu na příští rok je paskvil, vláda může přivést zemi k bankrotu, tepal ve středu na plénu Sněmovny návrh kabinetu Petra Fialy (ODS) šéf SPD Tomio Okamura. Podle předsedkyně poslanců opozičního hnutí ANO Aleny Schillerové je plný kontroverzí a navrhovaný schodek 295 miliard korun neodpovídá realitě. Poslanci ve středu řeší návrh rozpočtu v prvním čtení.

„Návrh rozpočtu na příští rok je paskvil a Fialova koaliční vláda může přivést zemi k bankrotu a ke kolapsu,“ varoval na plénu Sněmovny lídr SPD Okamura.

Kritikou nešetřila ani Schillerová. „Návrh je plný kontroverzí a uváděný schodek neodpovídá realitě. Koalice zcela zapomněla na konsolidaci veřejných financí,“ kritizovala vládní předlohu.

Premiér Petr Fiala (ODS) před jejím vystoupením poslance ujišťoval o tom, že vláda cíl konsolidace veřejných financí nevzdala. Plány ale podle něho musela odložit kvůli důsledkům ruské vojenské invaze na Ukrajinu. „Pokud se ale ekonomická rozpočtová situace v průběhu příštího jara bude vyvíjet alespoň trochu uspokojivě, přijdeme s akčním plánem, jak růst výdajů našeho státu razantně a zcela systematicky krotit,“ slíbil u řečnického pultíku.

Schodek pro příští rok má být podle vládní koalice 295 miliard korun. Podle Schillerové na příjmové straně pomáhá kabinetu inflace, kterou vláda podle ní „nechala utrhnout ze řetězu“. Jako bývalá ministryně financí také upozornila na to, že očekávané příjmy celkem za 150 miliard korun nejsou kryty platnou legislativou.

„Je to v rozporu s běžným procesem přípravy návrhu státního rozpočtu,“ míní Schillerová. K těmto penězům patří i předpokládaných 85 miliard korun z daně z mimořádných zisků. Schillerová v této souvislosti poukazovala na to, že koalice se zatím nedokázala shodnout na konečných parametrech této daně, mluvila o „chaosu a parodii v přímém přenosu“. V případě výdajů se Schillerová pozastavila nad snížením podílu peněz na výzkum, vývoj a inovace.

Barvíme trávu nazeleno

Předložený návrh rozpočtu by si podle ní zasloužil vrácení kabinetu k přepracování. Schillerová ale uvedla, že takový požadavek ve Sněmovně nepředloží, protože vzhledem ke koaliční většině by byl jen politickým gestem.

„V celé řadě položek barvíme trávu nazeleno,“ komentoval návrh rozpočtu na plénu místopředseda Sněmovny za ANO Karel Havlíček. Ve výdajích podle něj vláda používá triky. Schodek podle něj měla vláda přiznat vyšší a upravit ho až po schválení příslušných zákonů.

Sněmovna ve středu rozhoduje v prvním čtení o základních parametrech rozpočtu, tedy zejména o výši příjmů, výdajů a schodku. Pokud dolní komora hlavní ukazatele schválí, poslanci následně mohou navrhovat už jen přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Jeho příjmy mají činit podle vládního návrhu 1,93 bilionu korun a výdaje 2,22 bilionu korun. Schodek má být o 80 miliard korun nižší než letos.

Tagy:
politika opozice rozpočet ODS Petr Fiala Sněmovna Poslanecká sněmovna Tomio Okamura ANO 2011 úpadek Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR ruská invaze na Ukrajinu skutečnost