Rozhodl parádní začátek. Čeští hokejisté s Pastrňákem v sestavě porazili Lotyšsko 5:1

Česká hokejová reprezentace nastoupila na mistrovství světa poprvé i s hvězdným Davidem Pastrňákem, v utkání proti Lotyšsku předvedla jistý výkon. Národní tým musel po senzační porážce s Rakouskem zabrat, jinak by se postup do čtvrtfinále ocitnul v ohrožení. A Češi byli k nepoznání – po první třetině vedli o pět gólů, nakonec bez problémů vyhráli 5:1.

Český tým se na světovém šampionátu dostal po rozpačitých výsledcích do svízelné situace, ve čtvrtečním duelu proti Lotyšsku však rozjel úchvatnou jízdu. Když se po pouhých sedmi minutách dostal díky gólům Hynka Zohorny, Romana Červenky a Michaela Špačka do rychlého vedení 3:0, bylo jasné, že tentokrát to nebude žádná truchlohra.

Jako kdyby jej očarovala přítomnost posily z NHL Davida Pastrňáka, který se k reprezentaci připojil teprve ve středu.

Už žádné soužení jako proti Rakousku, žádný alibismus, žádné otrávené obličeje. Výběr trenéra Kariho Jalonena zkraje utkání předváděl daleko aktivnější výkon, hodně střílel, hrál důrazněji, vymýšlel důmyslné a hlavně přesné kombinace.

Přestože mu to nevydrželo celé utkání, stačilo to.

Jalonen dal v důležitém zápasu důvěru brankáři Karlu Vejmelkovi, se sestavou hodně zamíchaly jak předchozí nezdary, tak i Pastrňákův příjezd. Jeden z nejlepších útočníků světa skončil v lajně vedle svého někdejšího bostonského parťáka Davida Krejčího, dosud velmi dobře hrající Matěj Blümel se posunul do řady číslo dvě k Zohornovi a Tomáši Hertlovi.

A právě formace forvarda San Jose Sharks se postarala o čtvrtý gól. Dosud hojně kritizovanému Hertlovi v klíčové chvíli pomohla velká porce štěstí, rozhodčí trefu posvětili až po jejím zkontrolování u videa.

Účet první třetiny se tím navíc nezavršil, štempl na hodně povedenou dvacetiminutovku dala až čarokrásná souhra Krejčího s Pastrňákem v čase 18:56.

Fanoušci se štípali, jestli se jim to jen nezdá – český brankář Vejmelka měl za první třetinu pouze tři zákroky!

V dalším průběhu zápasu se dosud vydatná gólová show zasekla, české ofenzivní tempo ochablo. Náladu na chvíli pokazilo jak zranění Jakuba Vrány, který z ledu odkulhal po nevybíravém zákroku lotyšského soupeře, tak snížení Arturse Kuldy na 1:5.

Nic z toho však Čechy o vítězství neobralo. K povedenému večeru si pomohli brilantní první třetinou, zbývajících čtyřicet minut už bylo zkrátka udržovacích.

Další zápas čeká Pastrňáka a spol. v sobotu, kdy v 19:20 vyzvou Norsko.

Tagy:
Finsko David Pastrňák hokej čtvrtfinále Lotyšsko česká hokejová reprezentace Karel Vejmelka Kari Jalonen