Pastrňák se v dojemném rozhovoru vrátil k úmrtí syna. Teď pomůže Čechům na MS

I když by se mohl vydat na zaslouženou dovolenou, hokejista David Pastrňák si ještě prodlouží sezonu v dresu české reprezentace na mistrovství světa. Ačkoliv v posledních týdnech bojoval s nespecifikovaným zraněním a celkově se uplynulý rok vyrovnával s událostí, se kterou se ani nelze zcela vyrovnat. Poprvé se v rozhovoru otevřeněji dotkl úmrtí syna Vigga, který loni zemřel pouhých šest dní po narození.

Byl to nesmírně dojemný okamžik. Hráči Bostonu Bruins se v pondělí naposledy sešli ve Warrior Ice Areně, aby se oficiálně rozloučili se sezonou 2021–2022. Ta pro ně skončila už v prvním kole play-off NHL, sedmizápasovou sérii o víkendu rozhodla ve svůj prospěch Carolina Hurricanes. U závěrečného setkání bostonské organizace nechyběli novináři a k jejich mikrofonům dorazil i David Pastrňák.

Měl na tváři nasazený nepatrný úsměv, ale zároveň byla v jeho hlase znát i bolest. Nebylo divu, mluvil o těžkostech, které ho provázely od loňského června. Žurnalisté ho nejprve nechtěli trápit tím, aby se vracel k tomu, co prožíval se švédskou přítelkyní Rebeccou po úmrtí syna Vigga.

Dostal otázku na to, zda už se dostal k diskuzím s vedením Bruins o novém kontraktu. Ten stávající mu končí po příští sezoně, novou smlouvu může podepsat už teď v červenci. „Ani jsem se k tomu myšlenkami nedostal, abych byl upřímný. Musel jsem se během sezony vypořádávat se spoustou věcí, opravdu jsem na to doposud nemyslel,“ odpověděl 25letý „Pasta“.

Doufám, že jsou před námi hezké věci

Následoval dotaz na to, do jaké míry se jeho život za poslední rok točil kolem hokeje. „Oproti dřívějšku o hodně méně. Byl to celkově těžký rok. Chci se posunout co nejrychleji. Teď už jsme na tom lépe, než jsme byli před měsíci. Jsem rád, že je to za námi. A už se cítím lépe,“ odpověděl. Jeden z novinářů se proto ještě doptal: „Jak jste to zvládli (s přítelkyní Rebeccou) překonat?“

Pastrňák s nesmírnou lidskostí a slzou v oku těžkou otázku zvládl. „Spoustou společně stráveného času. Čas. A láska. Ohromně těžké.“ V tu chvíli ho emoce přepadly naplno, ale stále se snažil zachovat úsměv. „Nepřál bych to nikomu. Doufám, že jsou před námi pěkné věci,“ dodal.

Možná i kvůli tragické události měl český útočník pomalejší start do sezony NHL. Ke konci už ale znovu exceloval a dostal se přes 40 gólů v základní části, k tomu měl 37 asistencí. V prvním kole bojů o Stanley Cup proti Carolině přidal za sedm utkání dalších šest bodů.

Vzhledem k tomu, že Bruins v sérii nakonec padli, okamžitě se začalo řešit, zda se Pastrňák připojí k národnímu týmu na mistrovství světa ve Finsku. Teď už je to oficiálně potvrzené ústy generálního manažera reprezentace Petra Nedvěda, Pastrňák výběr Kariho Jalonena posílí. Světový šampionát si zahraje po čtyřech letech.

Tagy: