Pátrání po viníkovi pokračuje: Ruští potápěči prověří na Kerčském mostě škody po výbuchu

Ruští potápěči prověří na Kerčském mostě na Krymu škody po výbuchu

Ruští potápěči prověří na Kerčském mostě, který spojuje Rusko s okupovaným Krymským poloostrovem, škody po sobotním výbuchu. Rusko za explozi vinu zatím nikomu nepřipisuje, zástupci Ukrajiny sice poškození symbolu ruské anexe ostrova vítají, ale k odpovědnosti se nepřihlásili. Informovala o tom agentura Reuters. Po explozi a požáru několika cisteren se na mostu zřítila část vozovky.

Potápěči začali pracovat v šest hodin místního času, uvedl ruský vicepremiér Marat Chusnullin. Podrobnější ohledání části nad vodou by mělo být dokončeno ještě dnes. „Situace je zvládnutelná –⁠ je nepříjemná, ale ne fatální,“ řekl novinářům šéf ruské správy poloostrova Krym Sergej Aksjonov. „Samozřejmě, že se spustily emoce a je tu zdravá touha po pomstě,“ dodal.

Poloostrov má podle něj zásoby pohonných hmot na měsíc a potravin na více než dva měsíce. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly na jihu Ukrajiny mohou být „plně zásobovány“ prostřednictvím nynějších pozemních a námořních tras.

Rusko připojilo Krym ke svému území v roce 2014. Ukrajina a většina zemí světa tuto anexi neuznávají. Most vedoucí z Ruska přes Kerčský průliv na Krym byl slavnostně otevřen v květnu 2018. Rusko v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu. Ukrajinské síly na konci léta začaly na jihu a severovýchodě země s protiofenzivou a podařilo se jim zpět dobýt velkou část území Charkovské a části Luhanské, Doněcké a Chersonské oblasti.

Kyjev požaduje, aby ruské síly opustily černomořský poloostrov, stejně jako ukrajinské území, kterého se zmocnily při invazi. Kerčský most je podle Reuters hlavní dopravní tepnou pro ruské síly, které kontrolují většinu jihoukrajinské Chersonské oblasti, a pro ruský námořní přístav Sevastopol. „Zachovejte klid. Nepropadejte panice,“ vzkázal tamní gubernátor místním obyvatelům.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu podepsal dekret, který nařizuje přísnější zabezpečení mostu i infrastruktury zásobující Krym elektřinou a zemním plynem, a nařídil incident vyšetřit. „Lze si představit, že Rusové most mohou obnovit, ale nemohou ho bránit, když prohrávají válku,“ konstatoval politický analytik James Nixey z britského institutu Chatham House.

Tagy:
Vladimir Putin potápěč Ukrajina výbuch Krym Rusko Kyjev Chersonská oblast ruská invaze na Ukrajinu Most přes Kerčský průliv Sergej Aksjonov