Patrioti v koutě EU? Dětinské, řekla Jermanová. Vytěsnili jste se sami, odvětil Zdechovský

Europoslanci Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Tomáš Zdechovský, Jaroslava Pokorná Jermanová

Že je frakce Patrioti pro Evropu i s hnutím ANO expremiéra Andreje Babiše mimo zájem v Evropském parlamentu, a to navzdory své síle, považuji za smutné a dětinské. Ve vysílání Partie Plus na CNN Prima NEWS to prohlásila europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Lidovecký zákonodárce Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) namítl, že se ANO a spol. vytěsnili sami.

Pokorná Jermanová si ve vysílání CNN Prima NEWS postěžovala, že je nová frakce v čele s ANO v Evropském parlamentu mimo zájem většiny.

ČTĚTE TAKÉ: Zrušme víceletá gymnázia, žádá poslankyně ANO. Nesmysl, nikoho netrestejme, odmítá koalice

„Přijde mi to poněkud dětinské a smutné. Myslím si, že voličům stran, které jsou v Patriotech, se to nelíbí a není to správné,“ komentovala izolaci zvanou „sanitární kordon“ europoslankyně hnutí ANO.

Uznala však, že odchodem z liberální frakce Renew Europe ANO nejspíš přišlo o možnost získat pro Kláru Dostálovou křeslo místopředsedkyně Europarlamentu. „Nicméně jsme ve výborech, svoji práci odvedeme a jsem přesvědčená, že jsou témata, kde si rádi zástupci, koordinátoři či zpravodajové právě pro hlasy Patriotů přijdou,“ pokračovala Pokorná Jermanová.

Zdechovský reagoval, že on sám „žádný sanitární kordon neuplatňoval“. „Když nejste u zdroje, tak nedostáváte zprávy a nemůžete výrazným způsobem ovlivňovat chod,“ vysvětlil ve vysílání Partie Plus lidovecký europoslanec.

Podle jeho mínění Patrioty čeká právě tento osud. „Mně je to líto, protože s některými kolegy z ANO jsem v minulosti měl možnost spolupracovat a musím říct, že jejich odbornost v některých oblastech byla velmi vysoká. Bohužel teď budou sedět v koutě a nebudou mít možnost výrazným způsobem ovlivnit legislativu,“ komentoval Zdechovský.

„Na druhou stranu chápu obavu některých kolegů z toho, že mezi 84 europoslanci z řad Patriotů jsou ti, kterým je slovo demokracie cizí nebo je to sprostá nadávka,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS Zdechovský s podezřením, že část ze zákonodárců Patriotů „berou prachy od Číňanů nebo Rusů“.

„Je potřeba říct, že vládnoucí koalice v Evropském parlamentu nevytěsnila 84 poslanců, ale vytěsnila obrovský počet voličů, kteří ty strany do Evropského parlamentu poslala. To si myslím, že je na celé situaci to nejhorší,“ reagovala Pokorná Jermanová. Zdechovský jí na to odvětil: „Vytěsnili jste se sami svojí rétorikou!“

Tagy: