Pavel přiostřil kritiku ANO kvůli důchodům. Hnutí návrhy neukázalo, termíny nedodrželo, řekl

Prezident Petr Pavel

Petr Pavel chce dál jednat o důchodech

Prezident Petr Pavel se bude nadále snažit zprostředkovat jednání o důchodové reformě, nevyloučil kulatý stůl se zástupci tripartity a s odborníky. Mohlo by se uskutečnit na přelomu května a června, řekl na tiskové konferenci. V pondělí se sešel s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) poté, co minulý týden zrušilo svoji účast na další schůzce k reformě penzí hnutí ANO. Jurečka potvrdil, že návrh důchodové reformy předloží vládě 30. dubna. Sněmovna by ji mohla finálně projednat o prázdninách, Senát v září či říjnu, míní. Ministr zároveň uvedl, že opět osloví zástupce ANO a SPD k jednání, čas hledat shodu podle něj je do druhého čtení ve Sněmovně.

S Jurečkou v pondělí hlava státu probrala data ze zprávy o stavu důchodového systému i harmonogram předložení návrhu důchodové reformy vládě a následně Parlamentu.

Hrad v pátek oznámil, že ANO zrušilo účast na pondělním jednání. Hnutí to zdůvodnilo tím, že nejvyšší představitelé vlády opakovaně deklarovali, že reformu penzí prosadí nehledě na názor opozice. Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka hnutí nebude kabinetu dělat stafáž. Prezident Petr Pavel vyjádřil z postoje ANO zklamání. Jurečka uvedl, že je připraven dát návrh reformy k projednání vládě 30. dubna. Podotkl, že by od ANO očekával odpovědnost místo politikaření a politického marketingu, je ale ochoten dál jednat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrozby, které mohou vykolejit Evropu. Rizikem je Trump, El Niño i kyberataky, varují experti

V sále byla připravená místa a občerstvení i pro zástupce hnutí ANO. Nepřítomní politici a expertka na penze měli u kulatého jednacího stolu své jmenovky. Židle zůstaly prázdné.

Pavel zopakoval, že první březnové jednání považoval za věcné. Účastníci se podle něj domluvili na několika principech, a to že do debaty jdou všichni se skutečným zájmem na řešení problému, že budou vycházet z prognóz, kalkulací a nikoli emocí, budou se soustředit na budoucnost a společně komunikovat výstupy z jednání.

Shodu podle něj tehdy účastníci nalezli na tom, že je nutné v důchodovém systému učinit změny a řešit prodloužení věku odchodu do penze. Mechanismus měl být předmětem dalších debat, nicméně nutnost změny parametru, stejně jako změny výše důchodů podle prezidenta sdílely všechny strany.

Účastníci prvního jednání se také domluvili na dodání některých materiálů. Od ministerstva ANO požadovalo informace ze zprávy o stavu důchodového systému. Jak Jurečka, tak ANO měly předložit své představy o kategoriích náročných profesí, z nichž by lidé mohli do penze odcházet dříve. ANO zároveň mělo představit svůj návrh takzvaného investičního pilíře. Termínem dodání materiálů byl 7. duben, jediné ANO tak neučinilo, řekl Pavel.

Snahu o dosažení kompromisu podle svých slov prezident nevzdává. „Budu se snažit i nadále zprostředkovat jednání, ať už za účasti hnutí ANO, případně dalších aktérů. Hovořili jsme o možnosti svolat kulatý stůl za účasti nejen zástupců tripartity, ale také odborníků,“ poznamenal. Podle něj by se tomu tak mohlo stát na přelomu května a června. Prezidenta k jednání o penzijní reformě vyzvala i Sociální demokracie (SOCDEM).

Ekonomové a část politiků poukazují na to, že systém je v nynější podobě neudržitelný a schodek by v polovině století mohl dosahovat pěti procent HDP. V nynějších hodnotách je to asi 350 miliard korun. Vláda navrhuje zadlužování přibrzdit prodlužováním důchodového věku nad 65 let či snížením výpočtu nových penzí. Opozice je proti.

Prezidentovi jsme zaslali dopis, uvedl Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na sociální síti X zveřejnil dopis s datem 18. dubna, který hnutí zaslalo prezidentovi Pavlovi. „V dopise panu prezidentovi jsme ohledně důchodů vysvětlili vše. Bylo by dobré, kdyby si ho přečetl,“ uvedl Babiš.

Vláda se podle Babiše snaží lidem „namluvit, že je důchodový systém před kolapsem a bez zvýšení věku odchodu do důchodu zcela neudržitelný, přestože se oproti listopadu 2022 demografická data nijak nezměnila“. „Totéž vládní politici ODS a TOP 09 tvrdili i v roce 2010, ale hnutí ANO později názorně prokázalo, že s dobrou hospodářskou politikou a důsledným výběrem daní může být stávající systém udržitelný. Tezi o neudržitelnosti důchodového systému proto zásadně odmítáme a jsme ji schopni vyvrátit i na základě dat,“ uvedl Babiš. Dodal, že pro hnutí ANO byli vždy prioritou nejen mladé rodiny s dětmi, zaměstnanci, zaměstnavatelé, OSVČ, ale také senioři.

„Rétorika vlády je ale dlouhodobě založena na vyvolávání strachu a obav o budoucnost. Plošné a historicky nejvyšší zvyšování daní vláda založila na tvrzení, že českým veřejným financím hrozí bankrot,“ napsal Babiš. Pro hnutí ANO je podle něj naprosto zásadní a nepřekročitelné, aby věkový strop zůstal na 65 letech a dále se nezvyšoval, aby se neměnil valorizační mechanismus. „Zároveň požadujeme, aby se podmínky pro odchod do předčasného důchodu změnily zpět do podoby, v jaké byly před asociálním zásahem vlády Petra Fialy,“ sdělil s tím, že ANO prosazuje také podstatné rozšíření seznamu náročných profesí.

Tagy: