Pavel se ohradil proti slovům Černochové: Česko OSN podporuje, témata lze řešit zevnitř

Prezident Petr Pavel

Černochová chce, aby Česko vystoupilo z OSN

Česká republika dlouhodobě podporuje reformy Organizace spojených národů (OSN) včetně Rady bezpečnosti, což ale může dělat pouze zevnitř organizace. Na sociální síti X to v neděli uvedl prezident Petr Pavel v reakci na slova ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která v sobotu vyzvala k vystoupení Česka z OSN.

„Před několika týdny jsem na jednáních v New Yorku zdůrazňoval, že ČR dlouhodobě podporuje reformy OSN včetně Rady bezpečnosti. To lze dělat pouze zevnitř,“ uvedl Pavel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vystupte z vlády, vzkázal Zaorálek Černochové kvůli OSN. Stíhačky už vás nebaví? vmetla mu

O tématech, jako jsou udržitelný rozvoj, změna klimatu či ochrana lidských práv, je podle hlavy státu třeba diskutovat na této globální platformě, aby řešení byla platná pro všechny.

Černochová svým prohlášením reagovala na podobu rezoluce vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem. Podle svého příspěvku na sociální síti X se za toto rozhodnutí stydí a Česko nemá v organizaci, „která fandí teroristům“, co dělat.

Valné shromáždění OSN v pátek schválilo jordánský návrh rezoluce. Neuspěl naopak návrh Kanady, v němž mělo být i jednoznačné odsouzení útoku Hamásu na Izrael. Následné izraelské útoky na Pásmo Gazy si vyžádaly přes osm tisíc životů, uvedly v noci na neděli zdravotnické úřady v Gaze kontrolované radikálním uskupením.

Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska či Chorvatska hlasovalo proti.

Ministryně se zastal Fiala i Babiš

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je kritika Černochové odůvodnitelná. „Chápu rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česko společně například s USA nebo Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme,“ uvedl Fiala. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS s vyjádřením ministryně souhlasil i předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

„Rezoluce je samozřejmě špatně. OSN neplní svou roli. Místo toho, aby pečovala o planetu a starala se, aby tu nebyly války, tak vůbec nefunguje. Je to organizace, která nemá vliv,“ řekl v Partii.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozhořčení chápu, zastal se Černochové premiér Fiala. OSN nefunguje, hájil ministryni Babiš

Tagy: