Vystupte z vlády, vzkázal Zaorálek Černochové kvůli OSN. Stíhačky už vás nebaví? vmetla mu

Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) a Jana Černochová (ODS)

Černochová chce, aby Česko vystoupilo z OSN

Vystoupit z Organizace spojených národů (OSN)? Spíš vystupte z vlády. I takové reakce vzbudila třaskavá slova ministryně obrany Jany Černochové (ODS), která vyjádřila zklamání z přístupu OSN a navrhla vystoupení z mezinárodního uskupení. V diskuzi na platformě X se do ní následně pustil bývalý šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (SOCDEM). „Už vás nebaví stíhačky a zase plujete na vaší oblíbené vlně antisemitismu?“ vrátila mu Černochová. V neděli pak podrobněji vysvětlila svůj postoj. „Jestli OSN nedokáže zajistit reformu těchto pravidel, ztratila roli Mírotvůrce,“ napsala.

Původcem rozhořčení bylo Valné shromáždění OSN, které v pátek přijalo novou rezoluci. Ta byla první společnou reakcí organizace na aktuální konflikt v Izraeli. Kanada navrhovala, aby text obsahoval jednoznačné odsouzení „teroristických útoků“ Hamásu, a žádal okamžité propuštění rukojmích. Její návrh ale neuspěl. Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pithart, Rychetský či Bartoška s Mišíkem. Kdo dostal od Pavla vyznamenání? Podívejte se na velký přehled

Země jako Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovaly proti. „Přesně před třemi týdny Hamás vyvraždil více než 1 400 Izraelců, což je na jejich počet obyvatel více obětí, než zavraždila militantní islamistická organizace Al-Káida 11. září 2001 v USA,“ uvedla Černochová.

Kritizovala to, že proti bezprecedentnímu teroristickému útoku se postavilo jen 14 zemí. „Stydím se za OSN. Dle mého názoru nemá ČR v organizaci, která fandí teroristům a nerespektuje základní právo na sebeobranu, co pohledávat. Vystupme,“ napsala.

Tím spustila lavinu reakcí napříč politickým i názorovým spektrem. Dočkala se jak podpůrných vzkazů, tak tvrdé kritiky.

„Víte, že součástí OSN je Mezinárodní trestní soud, který vyšetřuje zločiny na Ukrajině? Ministr zahraničí USA řekl, že Izrael má právo na sebeobranu, ale způsob, jak to provede, je věcí nás všech. O tom bylo tohle hlasování, ne o podpoře terorismu. Nebylo by lépe vystoupit z vlády?“ okomentoval její příspěvek na sociální sítí X bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Už vás nebaví ‚stíhačky‘ a zase si plujete na vaší oblíbené vlně antisemitismu?“ vmetla mu Černochová a připomněla jeho boj proti nákupu amerických víceúčelových letounů F-35 i jeho někdejší postoj, kdy přirovnával osudy Palestinců k Československu za nacistické okupace.

V neděli následně vysvětlila svůj postoj. „Jestli OSN nedokáže zajistit reformu těchto pravidel, ztratila roli Mírotvůrce. Je totálně paralyzovaná při uplatňování vlastních pravidel a bez zásadní reformy se nepohneme z místa. Reformu budou diktátoři blokovat. Takže co nám tam zbývá dál? Postavit novou mezinárodní organizaci na moderních principech. Žádné vetování návrhů diktátory a sponzorování teroristů. Šoa je zpátky a nesmíme zase mlčet,“ napsala ministryně obrany.

„Myslím, že je to frustrující. Stálým členem Rady bezpečnosti OSN je i Rusko. Jak můžete přijmout rezoluci OSN proti Rusku, když to bez Ruska nejde? Tenhle tweet je výsledkem jisté frustrace z hlasování. Nemyslím si, že zítra zahájíme vážná politická jednání o vystoupení z OSN,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v nedělní Partii Terezie Tománkové.

„Ale já mám rád, když politici projevují emoce. Nemůžeme být jako roboti a stroje. Kdo z nás má odvahu vůbec si pustit děsivé záběry a pak je zpochybňovat nebo zlehčovat, to mi přijde za hranou,“ přidal se Stanjura na stranu Černochové.

„Když slovutný spolek nefunguje na principech, na kterých byl vystaven, ale přímo proti nim, je čas se ozvat. A když je ticho hluboké, přijde Dívka, která kopla do vosího hnízda. Botou XA Forces MID GTX EN. Hele, za mě dobrý. To místo v Radě bezpečnosti by nám stejně nedali,“ glosoval pobaveně bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS).

Poznamenal, že dlouhodobě je OSN nefunkční a zralá na totální reformu. „Taky je bohužel kvůli složení nereformovatelná a nemá dnes alternativu, přestože nefunguje. Frustrace demokratů z OSN je bezbřehá!“ doplnil a označil četné výzvy k demisi Černochové za p*čovinu.

„V den 105. výročí ČSR zuřivá ministryně války Černochová chce opustit OSN, která navazuje na činnost Společnosti národů, u jejíhož zrodu stál Edvard Beneš, protože drtivý zbytek světa vidí věci jinak než tato paní, jejíž nohy trčí ze zadnice USA. Nevím, jestli je to pozice vlády s důvěrou tří procent občanů, nebo jen výkřik odvíjející se od množství vypitého šampaňského v rámci mejdanu na Hradě, každopádně nic hloupějšího jsem dlouho nečetla,“ napsala také komunistická europoslankyně Kateřina Konečná.

Její reakce k OSN je přitom poněkud rozporuplná – ještě před měsícem kritizovala „protiruský projev“ prezidenta Petra Pavla. Ten pronesl právě na půdě OSN, která ruskou agresi již dříve odsoudila.

Rezoluce Valného shromáždění OSN nejsou sice závazné, ale jsou silně symbolické. Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan přijetí rezoluce ostře zkritizoval a prohlásil, že OSN pozbyla legitimity. Podle něj dala většina světového společenství přijetím rezoluce najevo, že spíše než Izrael podporuje „nacistické teroristy“. Izraelský diplomat podle Reuters také hovořil o potřebě zničit Hamás.

Tagy: