Pavel na motorce je frajeřina. Ocenění Posselta mu neodpustím, vzkázal pobouřeně Klaus

Prezident Petr Pavel na motorce? Je to frajeřina, ale jsem šokovaný, že prezident poděkoval pochybné osobě za budování česko-německých vztahů, nechala se slyšet bývalá hlava státu Václav Klaus v Partii Terezie Tománkové. Exprezident tím myslel Bernda Posselta, kterého Pavel ocenil při své nedávné návštěvě Německa. „Absolutně mě to pobouřilo. Úkolem současných politiků je nepřepisovat minulost,“ dodal Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS. Posselt stojí od roku 2008 v čele Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL), patří k umírněnému křídlu.

„To je frajeřina, dělat okázalá gesta. Fárá do dolů, to je úplně bezvadné. Fascinoval mě, někde jsem poslouchal, že žádný jiný prezident nefáral do dolů. Já teda v té své politické kariéře fáral dvakrát,“ pochlubil se svým prvenstvím Klaus poté, co na televizních obrazovkách ocenil Pavlův aktivní přístup k vykonávání úřadu.

Následně se do současné hlavy státu ale opřel za to, co provedla v Bavorsku. „Víme, kdo válku rozpoutal. Víme, k čemu to vedlo. Víme, jak složitý byl problém se sudetsko-německou částí s našimi spoluobčany. Pan Posselt byl otazníková osobnost pro nás pro všechny a Pavel mu nyní poděkoval za obří pomoc s vylepšováním česko-německých vztahů. Nevím, jestli sním, nebo bdím. To mě opravdu absolutně pobouřilo,“ sdělil bývalý prezident v Partii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus cupoval „mistrovskou hru“ Fialy a Blažka: Přiznali zoufalství ODS, není pravicová

Ačkoliv uznal, že coby Pavlův předchůdce by se neměl plést do toho, co zrovna dělá, doporučil současnému vrcholovému státníkovi, „aby se díval dopředu“. „Nepřišel jsem sem, abych útočil na nového prezidenta. To má dělat někdo jiný. Úkolem současných politiků je ale nepřepisovat minulost a dějiny. Nemohu mu to odpustit ani prominout,“ pokračoval Klaus.

Od roku 2008 stojí Posselt v čele Sudetoněmeckého krajanského sdružení, ve kterém patří k umírněnému křídlu. Bývalý dlouholetý europoslanec Bernd Posselt, narozený 4. června 1956, se ostatně v roce 2016 zasadil o to, aby SL vypustilo ze svých stanov zmínku o snaze získat zpět majetek zkonfiskovaný vysídlencům po druhé světové válce.

Posselt, jehož otec otec pocházel z Jablonce nad Nisou, to vnímá jako součást snahy o usmíření mezi sudetskými Němci a Čechy. Několikrát též řekl, že Benešovy dekrety patří na smetiště dějin.

Tagy: