Pavel odletěl do USA: Promluví na summitu OSN. Odhalil, na co bude klást největší důraz

Prezident Petr Pavel na debatě v texaském Houstonu

Pavel na týdenní návštěvě USA

Prezident Petr Pavel přiletěl na týdenní návštěvu Spojených států. V New Yorku v pondělí na okraj Valného shromáždění OSN vystoupí na Summitu budoucnosti. V polovině týdne se přesune do Chicaga, kde se setká s krajany a vystoupí na místní univerzitě. Následně se ve městě Cedar Rapids v Iowě společně se slovenským prezidentem Peterem Pellegrinim zúčastní slavnostního odhalení orloje.

Pavel vystoupí v New Yorku s projevem na Summitu budoucnosti, jehož cílem je dát impulz reformám a opatřením potřebným k překonávání současných globálních výzev, včetně zintenzivnění úsilí o reformu Rady bezpečnosti OSN. Výsledkem summitu, který svolal generální tajemník OSN António Guterres, má být přijetí Paktu pro budoucnost.

ČTĚTE TAKÉ: Šmarda po volebním propadáku končí v čele SOCDEM. Post předsedy nebude obhajovat

Pavel před odletem do USA řekl, že se chce při své cestě soustředit na pokračující podporu Ukrajiny čelící ruské invazi, reformu OSN, ale i úsilí Česka stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN v letech 2032 a 2033. Ohledně Ukrajiny chce apelovat na dodržování mezinárodních pravidel, bez kterých by hrozilo, že svět upadne do chaosu.

Pavel bude v New Yorku do středy, kdy by měl pronést národní projev na 79. zasedání Valného shromáždění OSN. Následně se přesune do Chicaga a Cedar Rapids. Spolu s prezidentem do USA přicestovali také zástupci českých společností, jedná se především o start-upy a inovativní firmy, které působí v oblasti kyberbezpečnosti a obrany.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kdo povládne krajům? Někde jsou koalice „upečeny“, jinde se intrikuje a jednání stále běží

Tagy: