Kdo povládne krajům? Někde jsou koalice „upečeny“, jinde se intrikuje a jednání stále běží

Některé koalice vstupují do krajských voleb s matoucími názvy.

Vyjednávání o koalicích v krajích

Vyjednávání o krajských koalicích se rozběhla hned po oznámení volebních výsledků a vůbec nevadilo, že je víkend. V některých krajích bylo jasno prakticky okamžitě, jinde se jednání o možných koalicích táhla do pozdních večerních hodin a před nedělní půlnocí nepřinesla výsledek.

Uběhl den od oznámení výsledků voleb a v některých krajích už mají s koalicemi jasno. Příkladem je Jihomoravský kraj, kde bude vládnout koalice Spolu se Starosty. Hejtmanem i nadále zůstane lidovec Jan Grolich. V Pardubickém kraji se pak během noci dohodlo, že koalici budou tvořit hnutí ANO, lokální uskupení 3PK v čele s dosavadním hejtmanem Martinem Netolickým, Koalice pro Pardubický kraj a ODS.

ČTĚTE TAKÉ: Do politiky chtějí jen psychopati, řekla Šichtařová. Hned poté, co se nedostala do Senátu

Prakticky hned po zveřejnění výsledků bylo jasno také v Jihočeském kraji, kde zvítězil Martin Kuba (ODS). Díky tomu, že získal většinu hlasů, nemusí podstupovat vyjednávací martýrium. Podobně je na tom hnutí ANO v Moravskoslezském a Karlovarském kraji, kde mohou vzniknout jednobarevné vlády. V Plzeňském kraji chtělo ANO pro lídra Kamala Farhana post hejtmana a výraznou většinu v krajské radě. Nakonec kraj povede spolu s hnutím STAN a uskupením Pro náš kraj.

Trojstranná jednání o sestavení koalice probíhají ve Středočeském kraji, a to mezi vítězným hnutím ANO, druhým STAN a koalicí Spolu. Hnutí ANO již oznámilo, že je ochotné oželet post hejtmana a nabídlo ho lídrovi Spolu Janu Skopečkovi. Jednání mezi hejtmankou Petrou Peckovou (STAN) a Skopečkem budou pokračovat v pondělí.

Ústeckém kraji ANO získalo v 55členném zastupitelstvu 26 křesel a může se spojit s kýmkoliv. K jednání oslovilo všechny politické strany, které ve volbách uspěly. Rozhodnuto o koalici by mohlo být v pondělí. Starostové pro Liberecký kraj a hnutí ANO zahájili v neděli jednání o možné koalici, žádné konkrétní nabídky ale zatím nezazněly. ANO je přitom připravené jednat i se Spolu, vylučuje naopak koalici s SPD a Trikolorou. Koalice Stačilo ovšem chce nechat velmi těsné výsledky voleb v Libereckém kraji přezkoumat.

Královéhradeckém kraji chce vítězné ANO uzavřít koalici s druhými Silnými lídry pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši). Vyjednávání začne v pondělí, v úterý pak bude  ANO jednat s koalicí HLAS samospráv, kterou tvoří SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec.

Pokračování v pondělí

Na Vysočině preferuje lídr vítězného ANO Martin Kukla koalici, která bude mít více než těsnou většinu. Na spolupráci s ANO ale není připravené uskupení Společně se Starosty pro občany, které skončilo druhé.

Suverénně vyhrálo ANO volby také ve Zlínském kraji. Nárokuje si post hejtmana, ale preferuje koalici se dvěma partnery. Už v sobotu vedlo první kolo jednání se třemi nejsilnějšími subjekty, a to koalicí K21 Zlínský kraj 21. století (tvoří ji lidovci spolu s hnutím Zlín 21), ODS a STAN. Také v Olomouckém kraji již první kolo povolebního vyjednávání skončilo. Vyjednávací tým ANO se v sobotu sešel se zástupci Spojenců24, STAN, SPD, ODS a Stačilo!. Pokračovat se bude v pondělí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šmarda po volebním propadáku končí v čele SOCDEM. Post předsedy nebude obhajovat

Tagy: