Pavel: Všichni Rusové žijící na Západě by měli být více sledováni. Taková je cena války

Petr Pavel

Ruští občané, kteří žijí v západních státech, by měli být více pod dohledem bezpečnostních složek. V rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa to řekl prezident Petr Pavel. Podle jeho slov je taková „cena války“, kterou Rusko vede na Ukrajině. Připomněl, že monitorováni byli během 2. světové války i Japonci žijící v USA.

„Všichni Rusové žijící v západních zemích by měli být mnohem více sledováni než v minulosti, protože jsou občany země, která vede agresivní válku,“ pronesl v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa český prezident.

Dodal, že taková je „cena války“. Pavel sice zmínil, že má pochopení pro Rusy žijící v cizině, kteří jsou proti režimu Vladimira Putina, ale kvůli válce i oni představují potenciální hrozbu. „Když zde probíhá válka, tak by bezpečnostní opatření vůči ruským občanům měla být přísnější než během normální doby,“ vysvětlil český prezident.

Připomněl, že existuje precedens, přičemž zmínil Japonce a jejich potomky, kteří během 2. světové války žili na území USA. Mnozí z nich byli během ozbrojeného konfliktu zavřeni v táborech, což platilo i pro Japonce, kteří měli americké občanství.

Pavel se v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa také jasně postavil za Ukrajinu v otázce jejího členství v Severoatlantické alianci (NATO). „Velmi bych uvítal jasné vyjádření o budoucím členství Ukrajiny, až skončí válka. Je jasné, že přístupový proces nemůže začít, když je země stále ve válce (s Ruskem),“ zdůraznil český prezident.

Pavel považuje členství Ukrajiny v NATO a Evropské unii za jedinou záruku stability v regionu. Kvůli válce má podle něj dnešní ukrajinská armáda velkou sílu a zkušenosti, tudíž by po jejím připojení unie posílila o „bezpochyby nejzkušenější armádu v NATO“, řekl Pavel.

Tagy:
válka Vladimir Putin rozhovor NATO Ukrajina Petr Pavel USA Rusko Druhá světová válka Svobodná Evropa prezident České republiky ruská invaze na Ukrajinu