Pavel s Čaputovou měli jet do Kyjeva zvlášť. Slováky to může pobouřit, míní Svoboda

Exministr zahraničí Cyril Svoboda ve vysílání CNN Prima NEWS ocenil důležitost návštěvy prezidenta Petra Pavla na Ukrajině, podle něj to dokazuje, že česká podpora Kyjeva neochabuje. Domnívá se ale, že slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která Pavla doprovází, měla přijet do Kyjeva zvlášť.

„Návštěva je velmi důležitá. Ne proto, že by se tím změnily vztahy mezi Ukrajinou a Českem – ty jsou pevné a dobré – ale že ukáže přetrvávající podporu. Že západní země neztratily zájem podporovat Ukrajinu všemi možnými způsoby,“ zhodnotil Svoboda návštěvu Pavla na Ukrajině pro CNN Prima NEWS.

„Nejhorší je totiž únava. Česká republika pořád drží plnou energii. Někdy je trvalost větší hodnota než snaha přinášet nové prvky,“ dodal exministr zahraničí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel navštívil symbol ruských zvěrstev Buču. Setkal se i s přítelem z vojenského působení

Podle něj mají Ukrajinci většinově z podobných návštěv radost, třebaže v současnosti více potřebují praktické věci – zbraně a munici.

„Možná že jsou na Ukrajině i tací, co říkají: ‚Ano jsme velmi rádi, že sem jezdí politici, a jsme spokojení a vděční, že nás podporují, ale ještě více potřebujeme materiální, hmotnou a vojenskou pomoc,‘“ soudí Svoboda.

Exministr zahraničí se ale domnívá, že při plánování celé návštěvy se přece jen udělala jedna chyba. „Připravovala se asi dlouho a detailně, plánovaly ji zpravodajské služby státu. Osobně si nemyslím, že by bylo dobré, aby státníci cestovali spolu. Každá návštěva má vlastní mediální pozornost. Takhle to vypadá, že Čaputová doprovází Pavla, na Slovensku se to nemusí setkat s pozitivním ohlasem,“ obává se Svoboda.

Ten se ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil i k otázce vstupu Ukrajiny do NATO. „Prezident Pavel je zastáncem toho, aby Ukrajina vstoupila do NATO. Já si to nemyslím. Ukrajina velmi dlouho – velmi dlouho – nemůže být členem NATO. Pro tento krok musí být splněna řada podmínek. Nestačí dobrá armáda, ale jde o otázky funkčnosti státu, institucí a také schopnosti plnit závazek vůči spojencům,“ dodal Svoboda.

Tagy: