Ukrajinci platí krví a životy svých občanů. Proto za nimi budeme stát, prohlásil Pavel

Za Ukrajinci budeme stát i nadále, zdůraznil prezident Petr Pavel během své návštěvy válkou zmítané země. Společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou vnímá hodnotu svobody a spravedlnosti, proto je podle něj důležité v pomoci vytrvat. „Ukrajinci platí krví a životy vlastních občanů,“ řekl.

„Oba vnímáme hodnotu svobody a spravedlnosti. Je těžké vidět na vlastní oči, že Ukrajinci za ni platí cenu nejvyšší. Krev a životy vlastních občanů. V boji s agresorem chrání to, co je nám společné. Proto za nimi budeme stát,“ uvedl prezident Petr Pavel na Twitteru.

ČTĚTE TAKÉ: Ruské pozemní síly jsou větší než před invazí, tvrdí generál NATO. Ukrajincům věští překvapení

„Měl jsem příležitost poznat místa z válečných konfliktů zblízka už v minulosti, není to nic nového, ale působí to vždy stejně – jako zmar, zbytečnost, tolik obětí na místě, které by mělo sloužit úplně k jinému účelu. Myslím, že by to pro nás všechny mělo být memento, abychom něco takového už nedopustili,“ prohlásil Pavel exkluzivně pro štáb CNN Prima NEWS, který prezidenta na jeho cestě doprovází.

Silná slova o symbolice návštěvy Ukrajiny použila i slovenská prezidentka, která na rozdíl od Pavla zemi navštívila už podruhé. „Do Kyjeva se vracím po necelém roce od mé poslední návštěvy, která mě zasáhla na celý život. Od této návštěvy je můj postoj k válce ne politický, ale hluboce lidský. A věřím, že by to pohnulo každým bez ohledu na to, jaké informační zdroje je zvyklý sledovat,“ napsala Čaputová na Instagramu.

Uvedla také, že díky demokratickému světu je dnes Kyjev fungujícím městem. „Některé ruiny se postupně přeměňují na modulární domy, těm šťastnějším rodinám se vrátily i děti, které jim byly okupanty ukradeny. Tento posun znamená, že naše pomoc má smysl, přibližuje nás blíže k míru a dále od agresora,“ sdělila slovenská hlava státu.

Ukrajinu po jejím napadení Ruskem navštívilo již několik českých politiků. Premiér Petr Fiala se do Kyjeva vydal necelé tři týdny po zahájení ruské invaze, v říjnu pak zemi navštívila delegace části české vlády. Na Ukrajině byli i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a ministryně obrany Jana Černochová.

Tagy: