Pavel: Sebrání peněz armádě otřese důvěrou vojáků, neporozumí mu ani spojenci

Petr Pavel

Vláda kvůli schválení návrhu státního rozpočtu na příští rok přistoupila na požadavek komunistů. Armádní kapitola rozpočtu tak přijde o 10 miliard korun, které budou přesunuty do rozpočtové rezervy. Jaký to bude mít vliv na armádu? A proč tyto peníze potřebuje? Hostem pořadu 360° Pavlíny Wolfové byl bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR a exšéf vojenského výboru NATO Petr Pavel.

„Toto opatření ve vojácích určitě vyvolá nedůvěru,“ řekl Pavel ke snížení rozpočtové kapitoly armády o 10 miliard korun. Navíc tomu podle bývalého šéfa vojenského výboru NATO nebudou rozumět ani zahraniční spojenci. Ti sice také mají problémy s pandemií, ale zároveň neškrtají peníze na obranu.

Zmíněné miliardy se přitom měly použít na modernizaci techniky. „Dlouhou dobu jsme zanedbávali nejenom modernizaci, ale i obměnu,“ řekl ke stavu vojenské techniky Armády ČR Pavel. „Pokud budeme nadále snižovat rozpočet, tak jinými slovy říkáme, že rezignujeme na obranyschopnost.“

Objevují se sice argumenty, že nyní je potřeba peníze vynaložit na řešení koronavirové krize, Pavel ale poukázal na fakt, že i armáda se aktivně zapojila do boje s pandemií. Vojáci například slouží v nemocnicích či pečovatelských domech a postavili také mimo jiné polní nemocnici v Letňanech.

Ministr obrany Lubomír Metnar po pátečním hlasování prohlásil, že po Novém roce bude na jednání vlády požadovat navrácení peněz zpět do armádní kapitoly. Podobně hovoří i premiér. Pavel ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že tomuto kroku nerozumí a stejně tak mu neporozumí ani v zahraničí. Pokud by se peníze do armádní kapitoly nevrátily, může to také otřást důvěrou v ministra obrany.

Tagy: