Ruská válka si nezadá s druhou světovou, řekl Pavel na Vítkově. Citoval i Havla

Prezident Petr Pavel při oslavách konce druhé světové války na Vítkově, 8. května 2024

Projev prezidenta Pavla na Vítkově

Prezident Petr Pavel se ve středu zúčastnil pietního aktu na pražském Vítkově u příležitosti 79. výročí konce druhé světové války. Ve svém projevu zdůraznil pomoc Ukrajině a citoval bývalého prezidenta Václava Havla. Zdůraznil, že nežijeme ve světě, který by byl bezpečným místem, a že svoboda a bezpečí nikdy nebyly zadarmo. O válce na Ukrajině mluvil také premiér Petr Fiala (ODS). Uvedl, že může skončit jen tak, že agresor bude poražen a všichni udělají pro úspěch Ukrajiny, co mohou. Zmínil i dopady bagatelizace konfliktu.

„Rusko se stalo agresorem a rozpoutalo válku, která si ničivostí nezadá s druhou světovou. Vidíme to více než dva roky každý den,“ řekl prezident Pavel během svého projevu u památníku na Vítkově. Podotkl, že válka na Ukrajině je zkouškou pro celou Evropu a svět. „Bez podpory a spojenectví válce nedokáže nikdo čelit sám,“ zdůraznil Pavel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus je profesionál, který mluví srozumitelně, chválí ho Blažek. Schytal za to kritiku

Připomněl také vstup České republiky do NATO, jehož 25. výročí si letos připomínáme. „Z hlediska bezpečnosti znamenal přelomovou událost,“ zdůraznil Pavel.

Zmínil, že máme také negativní zkušenost s rozpínavostí některých sousedů. „Proti nacistické agresi a také proti sovětské okupaci jsme stáli sami. Roky 1938 a 1968 jsou připomínkou, jaké to je být obětí,“ sdělil prezident s tím, že poražené nacistické Německo se ale po hluboké reflexi stalo demokratickou zemí, která podporuje mír.

Podle něj nežijeme ve světě, který by byl bezpečným místem. „Společně s našimi aliančními partnery jsme silnější. Investovat do obrany a bezpečnosti je tou nejlepší zárukou bezpečnosti nás i našich sousedů do budoucna,“ řekl Pavel. Dodal, že je hrdý, že Česká republika nepolevuje v pomoci Ukrajině. „Obránci si zaslouží náš respekt a veškerou pomoc,“ podotkl.

Připomněl také citát bývalého prezidenta Václava Havla, že „lhostejnost druhých a lhostejnost k osudu celku je to, co otevírá dveře zlu“. „Naším cílem je žít v míru a bezpečí. Ale bezpečí a svoboda nikdy nebyly zadarmo. Musíme proto hodně udělat a někdy také obětovat. Někdy je to drahé, bolestivé a někdy to vyžaduje oběť nejvyšší,“ sdělil prezident.

Také Fiala srovnal konflikt na Ukrajině s druhou světovou

O válce na Ukrajině mluvil také premiér Petr Fiala (ODS). „Nedaleko je brutální váleční konflikt, může skončit jen tak, že agresor bude poražen a všichni udělají pro úspěch Ukrajiny, co mohou,“ sdělil Fiala. Všichni, kdo bagatelizují nebo nějak zlehčují hrozbu ze strany Ruska, dělají podle něj špatnou službu České republice.

I on srovnal válku na Ukrajině s tou druhou světovou, když uvedl, že záběry z fronty ji připomínají. „Opět umírají civilisté a je prolévána krev,“ zdůraznil premiér. Povinností, kterou Česko splňuje, je podle Fialy shromáždit všechny síly, prostředky a možnosti, aby obráncům Ukrajiny poskytlo vše, co potřebují. Jedinou cestou k dosažení trvalého a dlouhodobého míru je to, že Rusko neuspěje, uvedl premiér.

Tagy: