Podívejte se pravdě do očí, vyzval Kuleba. Ukrajinští spojenci jsou prý daleko za Ruskem

Evropa se za nás postavila v době, kdy americká pomoc pokulhávala. Je ale potřeba si přiznat, že Rusové jsou ve válce efektivnější. V rozhovoru pro list Foreign Policy to řekl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Politik také sdělil, co si myslí o možném návratu Donalda Trumpa do Bílého domu.

Americký Kongres na konci dubna po půl roce tahanic odklepl další balíček pomoci pro Ukrajinu. Část zbraní a munice už v době schvalování vyčkávala v evropských skladech, aby mohli Američané dodávky Kyjevu uspíšit. Ukrajina tak s největší pravděpodobností už frakci nového arzenálu obdržela.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina neprohrává, drží linii, tvrdí expert. Vysvětlil, co stojí za „zkreslenou“ realitou

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba pro list Foreign Policy řekl, že pro jeho zemi to znamená velkou vzpruhu na poli morálky. Přesto se k pomoci staví částečně skepticky.

„Ve válce je důležitá nejen kvantita a kvalita poskytovaného arzenálu, ale také časový harmonogram. A bohužel musím přiznat, že ukrajinští spojenci jsou navzdory svému úsilí pozadu,“ přiznal Kuleba a jasně naznačil, že pomoc měla dorazit mnohem dříve.

„Někteří z našich spojenců vyvíjejí velké úsilí. Ale když se podívám na to, čeho dosáhlo Rusko při obnově výroby a čeho zatím dosáhl celý Západ, musíme se podívat pravdě do očí a uznat, že Rusko je ve svém válečném úsilí efektivnější,“ doplnil.

Přesto ukrajinský ministr v rozhovoru vyzdvihl Evropu, která dokázala částečně vykrýt americkou pomoc pro Ukrajinu v době, kdy byl Kongres rozhádaný. Kuleba se domnívá, že takové vzepětí starého kontinentu nebylo k vidění od poloviny minulého století.

„Od konce podzimu do dubna letošního roku to byla Evropa, kdo dodával Spojeným státům energii. Pravděpodobně poprvé od druhé světové války se Evropa ujala vedení, zatímco Spojené státy, řekněme, zvažovaly některá velmi důležitá rozhodnutí,“ uvedl Kuleba.

„Evropa si uvědomila, že sama čelí válečné realitě, a musela jednat. Přijala tedy rozhodnutí o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou do EU. Zavedli nástroj EU-Ukrajina, což je víceletý makrofinanční program pomoci. Jednotlivé členské země oznámily bezprecedentní balíčky vojenské pomoci. V objemu vojenské pomoci poskytnuté Ukrajině bylo Německo druhé za Spojenými státy, což bylo krátce po invazi něco nepředstavitelného,“ doplnil ukrajinský ministr zahraničí.

Bojí se příchodu Trumpa?

Často propíraným tématem v souvislosti s válkou na Ukrajině jsou americké prezidentské volby. Vládnoucí demokrat Joe Biden, který Ukrajinu plně podporuje, může v listopadu prohrát volby s republikánem Donaldem Trumpem, který naznačuje, že tak shovívavý vůči Kyjevu nebude.

Podle Kuleby jsou to ale jen pusté dohady, Ukrajinci mají prý jiné věci na práci, než řešit, kdo bude americký prezident.

„Poslyšte, já jsem Ukrajinec, který jde večer spát s tím, že neví, jestli mu na dům v noci nedopadne ruská raketa. Jaká bude realita, do které se probudím? Miliony Ukrajinců se cítí stejně. Takže to poslední, co mě trápí, je výsledek voleb v jiných zemích. A to se dokonce týká i našeho nejdůležitějšího spojence, Spojených států,“ řekl Kuleba.

„A není to proto, že bych nerespektoval nebo ignoroval politické dění. Je to jen proto, že nás život naučil, abychom byli připraveni na jakýkoli scénář. Naučil nás přežít a zvítězit za jakýchkoli okolností,“ uzavřel ukrajinský ministr zahraničí.

VIDEO: Ukrajina dál ztrácí území

Tagy: