Účast na protestu? Fantastická, hodnotí Středula. Chce jednat s vládou

Šéf odborů Josef Středula a další demonstranti při rozsáhlé stávce 27. listopadu 2023

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Mnoho podniků a institucí se zapojilo do pondělní stávky, kterou vyhlásily odbory na protest proti krokům vlády. Stávkuje se v řadě škol, firem či úřadů. Někde se práce zastavila na hodinu, jinde na dvě nebo i na celý den. V různé míře omezilo provoz 74 procent škol.

Nespokojení odboráři svolali protest v Praze, sotva zaplnili Malostranské náměstí. „Účast (na protestu) je fantastická, skvělá atmosféra. Není důležité, kolik lidí přišlo, jde o sjednocení všech lidí v ČR, co se zapojili. Vláda by nám měla napsat nebo zavolat, abychom mohli začít vyjednávat a řešit to, co lidi štve. Lidé za námi stojí a podpoří nás v dalších akcích. Já si další stávku nepřeji. Očekávám vstřícnou debatu, už si nechceme hrát na dialog, chceme vést dialog,“ řekl šéf ČMKOS Josef Středula novinářům.

ČTĚTE TAKÉ: Učitelé jsou na tom velmi dobře, stávky nechápu, řekl Výborný. Samá arogance, opáčila Dostálová

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy i nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis.

„Zapojilo se 74 procent škol, mezi které patří mateřské, základní i střední. Buď jsou zcela zavřené, nebo omezily provoz. Jde o více než sedm tisíc škol. Proto můžeme konstatovat, že to je největší stávka za posledních 30 let, tedy od vzniku České republiky,“ řekla dopoledne novinářům Markéta Seidlová z Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS).

Další z představitelů ČMOS František Dobšík doplnil, že mají podporu učitelů, rodičů i studentů. „Stávkujeme, protože vláda neplní vládní prohlášení. Chceme jednat, aby byl vzdělávací systém lepší,“ dodal. Stovky pražských studentů vyrazily na protestní pochod, míří k ministerstvu školství.

Do stávky se zapojily i velké firmy. Výroba v závodech Škoda Auto se ve 13 hodin zastavila na dvě hodiny, aby se zaměstnanci ze dvou směn mohli aktivně zapojit do výstražné stávky.

Stávku vyhlásilo deset odborových svazů. Vedle školských odborů a svazu KOVO jsou to odbory úřednické, dřevařské, zdravotnické, dopravní, kultury, knihoven, potravinářů a vysokoškolský svaz. Další svazy je podporují. ČMKOS jako největší centrála se 31 svazy a asi 270 000 členy postupuje společně s Asociací samostatných odborů (ASO).

Výborný: Učitelé se mají velmi dobře

Pondělní stávka byla tématem nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. „U nepedagogických pracovníků, mezi které patří kuchařky, školníci a uklízečky, problém skutečně je. Budeme to řešit. Vloni ale právě nepedagogům vzrostly platy o deset procent. Neznamená to žádný šlágr, ale nepedagogové se budou řešit samostatně. A učitelé jsou na tom skutečně velmi dobře. Školství má jako jeden z mála resortů nárůst,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle místopředsedkyně Sněmovny Kláry Dostálové (za ANO) jsou však taková slova ukázkou vládní arogance. „Očekávala jsem v kontextu toho, co se zítra bude dít, že si pan ministr trochu posype hlavu popelem a projeví trošičku sebereflexe. Zase jenom slyším náznaky arogantního vysvětlování, že si nejsou ničeho vědomi a nerozumějí, proč ti lidé stávkují,“ reagovala exministryně pro místní rozvoj.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chtěl pondělní stávku odvrátit vyjednáním dalších pěti miliard korun z rozpočtu pro příští rok. Kvůli snaze získat pro podle odborů podfinancované školství dostatečné peníze se Bek v úterý odpoledne sešel s ekonomickými ministry vlády. Státní rozpočet pro rok 2024 však už Sněmovna schválila ve druhém čtení, není proto pravděpodobné, že by se vláda na poslední chvíli rozhodla přidávat.

Jako nezodpovědnou označil stávku po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). „To, co se chystá v pondělí, je nezodpovědné. Už jen proto, že je zapojeno školství, které patří k oblastem, kde navzdory složité rozpočtové situaci vláda zohledňuje jako důležité, takže přidává prostředky,“ řekl premiér.

Tagy: