Petr Pavel zahájil školní rok. Není důležité být nejlepší, vzkázal prvňáčkům prezident

Prezident Petr Pavel před základní školou v Bukovanech (4. 9. 2023)

Prezident zahajuje školní rok

Prezident Petr Pavel přivítal při vstupu do školního života prvňáčky v Bukovanech na Sokolovsku. Vzkázal jim, že není v životě důležité být nejlepší ze všech, ale být co nejlepší to jde. Hlavní podle něj je, aby si našli něco, co je baví a nebyli lhostejní. Otevřenost novým věcem vyzdvihl jako klíčovou při zahájení školního roku před školáky premiér Petr Fiala v Rajhradě.

Pavla před školou přivítala ředitelka školy Andrea Csorbová se svou zástupkyní, ve třídě na něj čekalo 15 ze 17 zapsaných žáků prvních tříd a jejich rodičů. „Tento den si budete pamatovat celý život. Je to velká změna ve vašem životě, doteď jste si hráli a teď se budete muset i učit. Každého bude bavit něco. Nejhorší, co by se vám mohlo stát, je, kdyby vás nic nebavilo a mávli jste nad tím rukou. Přeju vám, aby se vám dařilo a líbilo se vám ve škole,“ sdělil Pavel bukovanským prvňákům. Dětem také řekl, aby četly: „Knížky nejsou nepřítel, ale oknem do světa. Knížky jsou krásná věc.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Miliony dětí na Ukrajině se vrací do škol. Do lavic usedají s výbavou do krytu

Prezident z Bukovan přejede do Sadova v okrese Karlovy Vary, navštíví tam Základní a mateřskou školu Regionu Karlovarský venkov. Pavel už před svou inaugurací poukazoval na to, že nedostatky ve školství jsou jedním z hlavních problémů kraje, k nimž zařadil i absenci vysokých škol.

V Karlovarském kraji bylo v předešlém školním roce 8 277 středoškoláků a v základních školách 26 071 žáků. Školy se mnohde potýkají s nedostatkem pedagogů, na základních školách je v Karlovarském kraji podíl nekvalifikovaných učitelů nejvyšší z ČR (údaj za rok 2021/2022). Kraj má také vyšší míru žáků, kteří nedokončí ani základní školu.

V regionu chybí nabídka vysokoškolského vzdělání. Částečně by se to mohlo změnit od příštího školního roku, kdy by měl v kraji vzniknout nový studijní obor kinantropologie – věda o struktuře a funkci pohybových činností člověka, ale i přeshraniční program management a digitální technologie. Zároveň se kraj snaží o vznik polytechniky, vysokoškolského studia, na kterém by se podílely také firmy z regionu.

Fiala: Možnosti jsou nekonečné

Jednou z nejdůležitějších věcí, které škola může studentům dát, je touha být otevřený novým věcem a celý život se vzdělávat. Premiér Petr Fiala (ODS) to v pondělí řekl studentům Střední zahradnické školy v Rajhradě na Brněnsku. Školní rok tam zahájil společně s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Fiala studentům popřál, aby se jim ve škole líbilo a měli pocit, že se dozvídají něco nového. Věří, že po škole najdou široké uplatnění.

„Nepředstírám, že jsem absolventem zahradnické školy, ale s jednou její absolventkou už docela dlouho žiji, takže vím, co to obnáší. Má manželka totiž zahradnickou školu absolvovala. Jiný absolvent byl můj student na politologii a dnes je velvyslancem,“ řekl Fiala. Uplatnění studentů je tedy podle něj široké. „Vedle praktických dovedností a teoretických znalostí je ale jednou z nejdůležitějších věcí, které škola může studentům dát, touha být otevřený novým věcem a celý život se vzdělávat. Tyto možnosti jsou nekonečné,“ dodal.

Fiala věří, že studenti najdou uplatnění i s ohledem na to, že společnost se čím dál tím víc dívá na přírodu a na to, co se kolem ní děje. „Chci také ocenit, že vaše škola nabízí to, po čem tak dlouho voláme, a to spojení praktického vzdělávání se všeobecným. Máte tu přírodovědné lyceum, a to je dobrá ukázka toho, jak se má u nás vzdělání rozvíjet,“ doplnil.

Tagy: