Pavlův poradce Kolář nebude mít prověrku od NBÚ. Nepotřebuje ji, tvrdí Hrad

Petr Kolář

Prověrky na Pražském hradě

Poradce prezidenta Petra Pavla a bývalý diplomat Petr Kolář nebude mít prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Žádost o ni sice odeslal, Kancelář prezidenta republiky ale rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál.

Deník N a web Seznam Zprávy už na podzim informovaly o tom, že Kolář, který pracuje pro zbrojařský holding Colt CZ Group, má pouze nejnižší stupeň „Vyhrazené“, který mu udělila přímo kancelář prezidenta. Kolář již dříve odmítl přirovnání k hradnímu poradci Martinu Nejedlému z éry Miloše Zemana a sám o vyšší stupeň prověření požádal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na ministerstvech chceme experty, řekl Fiala z SPD. Na resort financí navrhl Ševčíka

Podle zjištění Radiožurnálu se ale NBÚ Kolářovou žádostí zabývat nebude. Prezidentská kancelář, která měla potvrdit důvodnost žádosti, totiž rozhodla, že bývalý diplomat přísnější prověrku nepotřebuje. „Externí poradce Petr Kolář nepotřebuje prověrku vzhledem k tomu, že se neseznamuje s žádnými utajovanými informacemi. Ani nehodláme vytvářet proces, při kterém by se s jakýmikoliv informacemi tohoto typu seznamoval. Tudíž nejsou ani zákonné, ani logické důvody pro to, aby musel prověrku mít,“ sdělil CNN Prima NEWS ředitel hradního odboru komunikace Vít Kolář (u většiny vysokých funkcí se vyžadovaný stupeň prověrky zpřísnil, pozn. red.).

„Můžu naprosto vyloučit, že by se dostal do kontaktu s utajovanými informacemi. Zásadní je, aby v úřadě disponovali prověrkou ti lidé, kteří ji potřebují ke své práci. Nejvíce samozřejmě manažeři, vedoucí a ředitelé odborů. V tomto případě je zásadní rozdíl mezi současnou administrativou a tou Zemanovou. A to, že všichni lidé na klíčových pozicích mají buď zažádáno o prověrku, nebo jí mají, včetně vedoucí Kanceláře prezidenta republiky,“ doplnil.

Petr Kolář: Mrzí mě to

„Rozhodnutí mě sice mrzí, ale nezbývá mi než ho respektovat. Pravda je, že se jako externí poradce s žádnými utajovanými informacemi v prezidentské kanceláři nepotřebuji seznamovat a takovou potřebu ani já, ani kancelář prezidenta v budoucnu nepředpokládáme,“ reagoval pro Radiožurnál Petr Kolář, který pro prezidenta pracuje jako zahraničně-politický poradce na dohodu o pracovní činnosti.

„Vypadalo to spíš tak, že bychom mohli využít prověrku k tomu, abych mohl být panu prezidentovi užitečnější ještě víc, než jsem teď, když ji nemám,“ vysvětlil Petr Kolář pro CNN Prima NEWS. Žádostí o prověrku chtěl prý rozptýlit pochybnosti veřejnosti a srovnávání se spolupracovníky bývalého prezidenta Miloše Zemana.

„Nezbývá mi tedy než doufat, že část veřejnosti je schopna si porovnat, kdo jsem já, a kdo ti dva pánové, a třeba se podívat na můj životopis. Mimochodem měl jsem prověrku na přísně tajné již čtyřikrát, teď to prostě potřeba není. Já to respektuji a budu se snažit být panu prezidentovi prospěšný i bez ní,“ doplnil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavla vnímají občané lépe než Zemana, ukázal průzkum. Oznámkovali ho jako ve škole

Tagy:
Miloš Zeman Petr Pavel Petr Kolář Pražský hrad Kancelář prezidenta republiky Seznam Zprávy Český rozhlas 1 Radiožurnál Národní bezpečnostní úřad Deník N EHC CZUB