Na ministerstvech chceme experty, řekl Fiala z SPD. Na resort financí navrhl Ševčíka

Partie s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) a předsedou poslanců SPD Radimem Fialou

K VĚCI 29.11.2023

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny odehrály v první polovině listopadu, obsadilo by hnutí SPD druhé místo hned za hnutím ANO. V případě, že by se SPD dostalo do vlády, chtěl by jeho místopředseda Radim Fiala obsadit ministerské posty odborníky. Například resort financí by podle něj mohl vést Miroslav Ševčík z Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické.

„Vláda vyhrála volby, protože lidem říkala, že nebude zvyšovat daně a poplatky,“ řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda Radim Fiala s tím, že však kabinet lidem lhal. „Myslím, že je to velký důvod k rezignaci této vlády,“ zdůraznil.

Zároveň kritizoval i současné směřování vlády. To je podle něj potřeba změnit. „Tato vláda nás táhne někam, kde nikdo z nás nechce být,“ podotkl. Dodal, že by se rozhodně neměly zvyšovat daně a mělo by dojít ke snížení výdajů státu. „To slibovala i tato vláda. A lhala, všechny podvedla,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala na farmě v obleku? Nutella č. 2, míní Kubáček. Příště na kravince pláštěnku, radí Kolář

Exkluzivní průzkum agentury STEM ukázal, že pokud by se volby konaly v listopadu, SPD by dostalo 12 procent hlasů a obsadilo by druhé místo za prvním ANO (33,2 %) a dříve druhou ODS (11,6 %). Fiala řekl, že pokud by sestavovali vládu, na ministerské posty by dostali odborníky. „Nechci si sednout do křesla ministra, aby to bylo jako pan Výborný, který je historik a učitel a sedí na ministerstvu zemědělství. My chceme odborníky, pan Výborný nedokáže vytáhnout zemědělství z problémů, protože tomu nerozumí,“ popsal Fiala.

Hnutí SPD má podle něj připravené kandidáty například na ministerstvo financí. „U nás by to byl buď pan děkan Ševčík z národohospodářské fakulty, anebo pan Macha,“ řekl místopředseda SPD. Například hnutí ANO má pro případ, že by převzalo vládu, připraveného i nástupce premiéra Petra Fialy (ODS). Stal by se jím Karel Havlíček. SPD ale o postu premiéra zatím nepřemýšlí. „K tomu, abychom vyhráli volby v České republice a mohli mít kandidáta na premiéra, nám chybí ještě pár let, ale jsem přesvědčen, že se to jednou stane,“ řekl Fiala.

Premiér Petr Fiala (ODS) ale důvod ke střídání vlád nevidí. „Nežiju ve světě odtrženém od reality. Pohybuji se mezi lidmi a mluvím s nimi. Vím, co je trápí a čeho se bojí. Ale také vím, jak mám číst volební průzkumy. Teď jsme v situaci, kdy je část společnosti zneklidněna, oprávněně se cítí unavena. Veřejnost uvidí, co jsme udělali správně, až se naše kroky začnou pozitivně projevovat,“ sdělil Fiala v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS. Reagoval tak na říjnový průzkum agentury STEM, který upozorňoval na klesající popularitu vládních stran.

Miroslav Ševčík na sebe upozornil na protivládní demonstraci 11. března na pražském Václavském náměstí, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy Národního muzea odstranit ukrajinskou vlajku. Na místě nakonec zasahovala policie. Ševčík ale tvrdí, že šel náhodou kolem a byl na místě proto, že pomáhal zraněnému.

Tagy:
průzkum politika STEM ODS finance volby K věci ANO 2011 vláda Radim Fiala Svoboda a přímá demokracie Miroslav Ševčík vláda Petra Fialy Vláda ČR