Habera: Pellegrini a Korčok se zas tak neliší. Některé věci mě štvou, až se chytám za hlavu

Pavol Habera v pořadu Nový den

Pavol Habera v pořadu Nový Den

Zpěvák Pavol Habera se nebojí veřejně vyjádřit svůj názor na politiku. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS promluvil na téma prezidentských voleb na Slovensku, při nichž se bude o víkendu rozhodovat mezi Peterem Pellegrinim a Ivanem Korčokem. Habera vysvětlil, proč dává svůj hlas právě Korčokovi. „Problém je v tom, že Pellegrini je v koalici,“ řekl s tím, že jinak nejsou od sebe moc odlišní.

Pavol Habera rozhodně nepatří mezi muzikanty, kteří skrývají svůj politický názor. „Jsem obyčejný zpěvák, který je občanem Slovenské republiky, stejně jako pět milionů dalších. Když máme demokracii a svobodu slova, tak máme právo říkat, co chceme, a podpořit, koho chceme,“ upozornil Habera v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Fico papouškuje putinovskou propagandu, říká Vondra. Dostálová naléhá na jednání se Slováky

Haberova představa ideálního prezidenta

Slovensko podle muzikanta potřebuje prezidenta, který bude mluvit pravdu. V prezidentské volbě podpořil Ivana Korčoka. „Je dobrý v tom, že není v žádné straně, občanský kandidát. Souhlasím s ním ve všech názorech, o kterých mluví,“ vysvětlil Habera.

Moderátorům Nového dne také řekl, co mu na současné vládě vadí. „Nebudu kydat špínu, to není můj styl. Mohu akorát říct, proč se mi nelíbí záležitost, kterou se vláda chystá udělat. Například zestátnit Slovenskou televizi nebo zavést na Slovensku menší tresty za kriminální činnost, u toho se chytáme za hlavu a nechápeme, co se děje. To jsou věci, ke kterým se musím vyjádřit. Tyto věci mě štvou,“ uvedl.

K prezidentské volbě se na sociální síti vyjádřil i rapper Rytmus. Ten naopak dal svůj hlas Peterovi Pellegrinimu s tím, že hlasuje pro klid. Pavol Habera má však představu o klidu prý úplně jinou. „Pokud myslí klid tak, že když budu v prezidentském paláci a schválím vše, co vláda vymyslí, pro mě to teda klid rozhodně není,“ zdůraznil hudebník Habera.

Řekl také, jak by si představoval ideálního prezidenta. „Měl by být takový, že pokud vláda vymyslí něco dobrého, bude s tím souhlasit. Když to bude špatné, tak to má říci a jednoduše s tím nesouhlasit,“ řekl. „Pellegrini není moc odlišný od Korčoka. Problém je v tom, že on je v současnosti v koalici a jednoduše by to byla prodloužená ruka vlády, která tam v současnosti je,“ sdělil.

„Oni se bojí, že přijde nová Čaputová, když vyhraje Korčok. Nechť přijde nová Čaputová, je tam proto, aby posoudila, zda je správné, co dělá vláda, a kam Slovensko směřuje. Zda se staráme o ekonomiku, zdravotnictví a neřešíme hovadiny, jako je zestátnění rozhlasu, a nesnažíme se utnout hlavy novinářům za to, že mají vlastní názor. To je největší blbost, kterou by mohli udělat,“ zopakoval.

Nechce se stydět za svoji vládu

Před nedávnem mnohými otřásla zpráva o tom, že si slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár podal ruku se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Takové setkání v době války mezi Ruskem a Ukrajinou Haberovi nepřišlo vhodné. „Styděl jsem se za to. Nechci se stydět za lidi, kteří vedou naši zemi,“ podotkl. Dodal, že se styděl i za minulou vládu premiéra Matoviče. „Nebyl moc dobrý premiér. Zapomněl na Slovensko při svých aktivitách proti kriminálníkům,“ připomněl zpěvák.

Přestože žije Habera v Česku, má slovenské občanství. „Žiju tam, kde chci, proto je svoboda, proto Rusové odešli, abych mohl žít, kde chci. Nechci, aby se znovu vrátili,“ řekl.

„Někdo nedokáže jasně pojmenovat věc, naštěstí Korčok to dokáže. Jsou plány na mír. Ten ale bude, až Rusové zastaví palbu a odejdou ze země, do níž vkročili a ničí ji. Je to velmi jednoduché, mír může být v jedné sekundě,“ podotkl Pavol Habera, který má svůj názor jasně vyhraněný, nikomu však jeho názor na politiku nebere.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výhra Korčoka se může Ficovi vyplatit, míní Stonjeková. Expertovi schází v kampani zvrat

Tagy: