Pellegrini zavítá během první cesty ve funkci do Prahy. Zkritizoval podporu Ukrajiny

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini po tiskové konferenci

Slovenské prezidentské volby 2024 (19)

Druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku je u konce. Voliči si v sobotu vybrali předsedu Národní rady a lídra strany Hlas-SD Petera Pellegriniho. Ten oznámil, že při své první zahraniční cestě zavítá do Prahy. Pellegrini rovněž prohlásil, že podpora dvouletého vojenského konfliktu na Ukrajině, který podle něj nepřináší výsledky, je tragédií. Vítězi hlasování poblahopřál český prezident Petr Pavel i současná slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Poražený exministr zahraničí Ivan Korčok uznal prohru. V projevu uvedl, že ve volbách rozhodoval především strach.

Pellegrini v nedělní diskuzi na veřejnoprávní RTVS potvrdil, že dodrží tradici a během první zahraniční návštěvy ve funkci hlavy státu zavítá do Česka. Během předcházející diskuze v televizi TA3 prohlásil k ruské agresi na Ukrajině, že podpora vojenského konfliktu, který za dva roky nepřinesl výsledek, je tragédií.

ČTĚTE TAKÉ: Získal by váš hlas Pellegrini, nebo Korčok? Napoví vám kalkulačka

Odmítl také, že by prezidentský úřad měl být protiváhou vládě. „Tam, kde vláda bude pomáhat lidem a naplňovat své programové prohlášení, aby se lidem důstojněji, bezpečněji a lépe na Slovensku žilo, může počítat s podporou prezidentského paláce. Tam, kde se vláda odkloní od těchto věcí nebo by chtěla dělat něco, co je v rozporu ústavou, tak jako prezident budu mít povinnost se ozvat,“ pronesl nově zvolený prezident.

Korčok poukázal na netransparentnost

Kariérní diplomat Korčok přiznal porážku ještě před sečtením 100 procent hlasů. „Jsem upřímně zklamán, rozčarován. Nejsem zlomen. Výsledek je třeba přijmout a respektuji ho,“ řekl. Prezidentské volby na Slovensku podle něj ukázaly, že je lze vyhrát i s netransparentní kampaní a také šířením nenávisti. Dodal, že o vítězi rozhodla vysoká volební účast a strach. „Toto vám nezapomenu,“ dodal v proslovu. O diplomatovi tvrdili někteří politici slovenské vládní koalice, že by byl prezidentem války.

Vítěz prezidentského klání v projevu uvedl, že hodlá chránit a bránit zájmy Slovenska. „Budu prezidentem, který bude podporovat vládu ve snaze zlepšovat život lidí v zemi. Udělám vše pro to, aby náš stát vždy zůstal na straně míru a nestanul na straně války, ať se to někomu líbí nebo nelíbí, ať mne za to kritizuje, kdo chce,“ řekl ve zjevné narážce na rezervovaný postoj vládní koalice k podpoře Ukrajiny, která se už déle než dva roky brání agresi Ruska.

Rovněž přislíbil, že bude prezidentem všech občanů, bez ohledu na to, zda jej volili, anebo nikoliv. „Vždy budu na straně Slovenské republiky. Její zájmy budou pro mne na prvním místě,“ zdůraznil.

Vítězi klání o prezidentský post pogratuloval i český prezident Pavel. „Gratuluji Peteru Pellegrinimu ke zvolení novým prezidentem Slovenska. Věřím, že navážeme na tradici mimořádně dobrých sousedských vztahů a budu se těšit na konstruktivní spolupráci,“ uvedl na sociální síti X.

Pellegrinimu poblahopřála i prezidentka Čaputová. „Důležité je, aby od momentu zvolení nový prezident působil tak, aby se žádná část společnosti necítila poražena. Aby radost z vítězství šla ruku v ruce s vědomím služby pro všechny občany Slovenska,“ uvedla Čaputová.

Tagy: