Pecková: Babiš do boje s pandemií vnáší chaos, kraje nemůžou situaci ovlivnit

Petra Pecková

360° Pavlíny Wolfové 27.1.2021

Hlavním viníkem chaosu kolem boje s pandemií a očkování je premiér Andrej Babiš (ANO), řekla hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (za STAN) v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS. Podle ní svaluje vinu na kraje, které toho však moc ovlivnit nemohou.

Hlavním člověkem, který řídí boj s pandemií koronaviru, je podle středočeské hejtmanky premiér Andrej Babiš, který se nedávno také stylizoval do role muže, který v zemi povede očkování. Předseda vlády však podle hejtmanky zároveň do všeho vnáší nejvíce chaosu. „Bohužel musím říci, že co se týče videokonferencí, tak do toho trochu vnáší chaos pan premiér,“ říká Pecková.

Vychází ze svojí zkušenosti z videokonferencí s premiérem, členy vlády, zástupci krajů a dalšími. „Ze strany ministerstva zdravotnictví se tam něco jasně řekne, ze strany armády se něco jasně řekne, a pak si pan premiér vezme slovo a trochu to popře,“ zmínila Pecková.

Hejtmanka Středočeského kraje také uvedla, že podle jejího pocitu by boj s pandemií chtěl odborně řešit ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), ale je mu do toho zasahováno kvůli politickým zájmům. „Tato situace způsobuje další chaos,“ řekla v pořadu 360° Pavlíny Wolfové s tím, že by se během jednání vlády s kraji neměla řešit politika.

Proč Pecková? Protože skončil Kalousek

Babiš v posledních týdnech v otázce pomalého očkování často kritizuje jednotlivé kraje, které podle něj pozdě vykazovaly počty denních přírůstků naočkovaných. Nyní do nich tepe kvůli tomu, že rušily objednaným seniorům rezervace. „Vina je svalována na nás, ale my to nijak zásadně ovlivnit nemůžeme,“ zdůraznila Pecková v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Hejtmanka Středočeského kraje se vyslovila i k tomu, proč se do ní premiér v posledních dnech a týdnech opíral. „Panu premiérovi odešel pan Kalousek, takže potřebuje někoho jiného, na koho bude svádět své neúspěchy,“ reagovala. Podle ní Babiš neustále manipuluje s informacemi tak, jak se mu to hodí. „Když se něco nepovede, můžou za to kraje. Kdybychom něco ovlivnit mohli, dopadlo by to jiným způsobem,“ dodala Pecková.

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách

Tagy: