Středočeské nemocnice ruší rezervace na očkování. Není dost vakcíny, říká hejtmanka

Petra Pecková (STAN)

Rozhovor s hejtmankou Peckovou

Středočeské nemocnice ruší rezervace objednaným zájemcům o očkování. Důvodem je nedostatek vakcíny a nutnost dokončit očkování těch, kteří už dostali první dávku, řekl ve středu krajský koordinátor pro očkování Martin Polák. Podle hejtmanství musejí nemocnice zrušit tisíce rezervací. V systému se navíc mnoho rezervací objevilo omylem, upozornila středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

„Když se spustil rezervační systém, tak se nějakou chybou stalo – pravděpodobně se na pár hodin otevřely všechny rezervace ve všech očkovacích místech – že k nám omylem do systému propadlo asi sedm tisíc seniorů, kteří neměli termín od nemocnic a neměli jsme pro ně dávku,“ uvedla pro CNN Prima NEWS hejtmanka Pecková.

Některé nemocnice už termíny zrušily dříve, jiné je o týden posunuly. „Nicméně se ukázalo, že už neobdržíme významně větší množství vakcíny. Naopak, že podíl bude snížený, takže už nelze termíny v rezervačním systému dále posouvat. Během dnešního dne některé další středočeské nemocnice ruší právě zarezervovaným seniorům termíny, protože není vakcína. Současně prioritně samozřejmě probíhá přeočkování,“ sdělila Pecková ve středu.

„Těm, kterým byly termíny rezervací zrušeny, by ale neměla být zrušena registrace. Měla by jim automaticky přijít SMS v okamžiku, kdy budou volné termíny. A nemělo by být nutné se znovu zaregistrovat,“ dodala Pecková.

Prioritou je očkování těch, kteří už dostali první dávku

Ministerstvo uvedlo, že doporučilo přerušit na dva týdny očkování proti koronaviru první dávkou a pozastavit rezervace. Podle Peckové ale taková lhůta stanovena nebyla. „Od rána mi neustále volají novináři. Že prý údajně bylo řečeno, že pozdržení má být o 14 dní – ale nic takového nezaznělo. Jde samozřejmě o to, že dávek máme snížené množství a prioritou pro nás je, abychom oočkovali druhou dávkou všechny ty, kteří už dostali první a kterým se právě blíží 21. až 28. den po očkování. V tomto termínu je musíme přeočkovat,“ vysvětlila hejtmanka.

„Z tohoto důvodu jsme samozřejmě museli velmi významně pozastavit nebo zpomalit očkování dalších lidí a mít vakcíny na druhou dávku,“ dodala Pecková pro CNN Prima NEWS s tím, že ve Středočeském kraji se na čekající na druhou dávku dostane.

Ve středních Čechách bylo zatím očkováno proti COVID-19 zhruba 17 až 18 tisíc lidí. Podle Poláka jde o většinu personálu nemocnic, velkou část ambulantních lékařů nebo ambulantních zdravotníků, velkou část pracovníků v sociálních službách a někde už i část klientů.

Tagy: