Pekarová: Babišův plán proti drahotě by nás stáhl do bankrotu. My nikoho padnout nenecháme

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Pekarová a Fiala reagují na Zemanovy výroky

Současná vláda nemůže jít cestou Babišových rad, pokud by se tak stalo, dostali bychom se podle šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové do bankrotu. Prohlásila to v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Podle místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka ale současná vláda peníze má a měla by je lidem dát.

„Kdyby došlo k realizaci 12 bodů Andreje Babiše, tak se inflační spirála vymkne kontrole a mířili bychom k bankrotu. Co se zadlužení týče, tak opozice už vůbec neuvádí, že jsme se loni pod vedením Babišovy dluhovlády zadlužovali nejrychleji v Evropě. Nemůžeme se zadlužovat dál, to jdeme do bankrotu a řeckou cestou,“ prohlásila ve vysílání CNN Prima NEWS šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

V rámci zmíněných 12 bodů, které bývalý premiér Andrej Babiš představil začátkem dubna, je například zvýšení důchodů o 6 000 korun, navýšení rodičovského příspěvku o 100 tisíc korun nebo zrušení některých daní. Nikde ale neřekl, kolik by to stálo.

Debatu o tom, co může současná vláda pro občany v Česku v současné krizi udělat, vedla Pekarová s místopředsedou Poslanecké sněmovny Karlem Havlíčkem.

Ten jí vyčetl, že vláda nedělá žádné plošné kroky směrem k domácnostem nebo firmám. ANO navrhuje například zrušení nebo krátkodobé snížení DPH na potraviny či pohonné hmoty. Zároveň zdůraznil, že ostatní země Evropy těmito cestami jdou. Navíc má podle něj česká vláda cca 70 miliard na pomoc občanům.

Hodili jste firmy přes palubu

„Máme stále šestou nejmenší zadluženost v EU. Jsme na polovičce zadluženosti, jakou má Německo. Pomoc Jurečky a Síkely nechápu. Musí se podpořit firmy, ty se hodily přes palubu. Musíme také mířit minimálně na nízkopříjmové domácnosti jako třeba Francie. Ta to dobře namixovala. Mají inflaci 4,5 procenta. My jsme šli na dvojnásobek, to je fiasko,“ prohlásil Havlíček s tím, že kdyby dělala současná vláda plošná opatření, bylo by to mnohem jednodušší.

Podle Pekarové to ale není pravda. Byla to právě vláda Andreje Babiše, která loni Česko zadlužovala nejrychleji ze všech zemí v Evropě. Co se 70 miliard, které opozice zmiňuje, týče, tak ty už vláda podle ní do rozpočtu zapracovala.

„Jiné státy v minulých letech své občany tolik nezadlužovaly. Byla to vaše vláda, která Českou republiku třeba v loňském roce zadlužovala nejrychleji z celé Evropy. Místo toho, abyste se káli, tak si dovolíte dávat knížecí rady,“ pustila se do Havlíčka Pekarová s tím, že vláda nemá jiné peníze než ty, které vybere od občanů. A s těmi musí nakládat opatrně a vyvarovat se tomu, aby od lidí v budoucnu musela právě kvůli rozdávání vybírat víc.

Tagy: