Havlíček: Chcete lidi vyhladovět. Přestaňte okamurizovat a maláčovat, reagoval Skopeček

Karel Havlíček

Havlíček a Skopeček o aktuální ekonomické situaci

Vláda Petra Fialy chce lidi vyhladovět. Snížení spotřební daně na benzin a naftu bylo potřebné, ale jinak se současný kabinet chová hůře než ten Kalouskův, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS stínový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček si taková slova nenechal líbit a hnutí ANO obvinil z „okamurizace“ a „maláčování“.

Vláda ve středu v reakci na růst cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině schválila balíček novel zákonů, které ruší povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot a silniční daň pro osobní automobily, autobusy a nákladní auta do 12 tun. Snížila také spotřební daň na benzin a naftu o 1,5 koruny na litr.

„Tady není čemu tleskat. Je to jedno z opatření. Kdyby se neudělalo, bylo by to nemravné. Tato vláda chce vyhladovět naše lidi, 30 procent lidí žene do chudoby. Máme třetí nejvyšší inflaci v EU, takřka nejhorší růst HDP ze střední a východní Evropy, nejhorší energetickou podporu a v této situaci se vláda chová hůře než ta Kalouskova,“ má jasno Havlíček.

Skopeček: Je to okamurizace a maláčování

Skopeček se proti Havlíčkovým slovům ohradil. „Dovolte, abych se vrátil k vyhladovění českých občanů. Na této úrovni nejsem schopen diskutovat. Musím konstatovat, že to je okamurizace pana kolegy a celého hnutí ANO. Není to podle mě opravdu hodno inteligentního politika,“ reagoval Skopeček.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) představil ve čtvrtek odpoledne ve Sněmovně plán, jak se vypořádat s ekonomickou krizí, která se na Česko valí. Rozdal by více peněz a zrušil dočasně některé daně. Peníze by na to podle něj byly na základě lepšího výběru daní.

„Co se týče balíčku navrhovaného hnutím ANO, tady bych použil, že to není okamurizace, ale maláčování hnutí ANO. Pokud bychom zavedli jejich 12 opatření, je to cesta k inflaci a velmi rychlému státnímu bankrotu. Je to absurdní, nerealistický, hloupý a nebezpečný program,“ řekl Skopeček.

Havlíček: Zvýšení výdajů souviselo s covidem

Aktuální výroční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) ukázala, že bezmála 90 procent meziročního nárůstu celkových výdajů nesouviselo s covidem. Výsledek je tedy velmi nevlídný vůči předchozí Babišově vládě.

„Investice nelze posuzovat jenom podle posledního roku. To, že 90 procent navýšených nákladů není spojeno s covidem, je nesmysl. Kdybychom nenavýšili peníze pro kraje, neustály by to. Navýšení peněz pro státní pojištěnce není spojeno s covidem? Navýšení mezd pro hasiče, učitele, případně pro armádu nebo policii? To všechno jsou nepřímé výdaje spojené s covidem,“ podotkl Havlíček.

Skopečka závěry NKÚ prý nepřekvapily. „Tato vláda bohužel nevyužila let předcovidových, kdy se ekonomice relativně dobře dařilo. Bohužel nejtragičtější zpráva o hospodaření předcházející vlády je, že v posledním roce svého vládnutí, kdy covid ustupoval, naplánovala ještě větší schodek rozpočtu než v roce, ve kterém Českou republiku covid zasáhl nejvíce. Spíše to souviselo s tím, že byl předvolební rok a hnutí ANO si populistickou politikou snažilo zachránit krk,“ dodal Skopeček.

Tagy: