Pomoc Čechům v nouzi: Vláda chystá změny dávek i slev na dani. Jak se vás dotknou?

Premiér Petr Fiala na jednání svého kabinetu

PARTIE Terezie Tománkové 27.3.2022

Vláda Petra Fialy měsíc od vypuknutí války přichází s konkrétní pomocí Čechům, na které současná situace dopadá nejtíživěji. Očekává se například, že dojde ke zvýšení životního minima, a tím i ke zvýšení přídavků na děti. Rodinám by pak nejvíce pomohlo zvýšení slevy na dítě a zásadní dopad na jejich rozpočty by mělo navýšení rodičovského příspěvku. O tom, co a v jaké výši projde, by mělo být jasno ve středu. Jaké změny se plánují a pomohou zrovna vám?

Zástupci vládní koalice trvají na tom, že plošná pomoc ve stylu vlády předchozí není v současné době možná ani žádoucí. „Určitě opatření uděláme, ale tak, aby nepřinesly víc škody než užitku. Budeme se bavit o navyšování životního a existenčního minima a valorizaci některých věcí, aby to pomohlo lidem, kteří se dostávají v důsledku růstu cen do problémů,“ prohlásil v neděli v České televizi premiér Petr Fiala.

Stejně v nedělní Partii na CNN Prima NEWS mluvila i šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Je třeba cíleně pomáhat tam, kde je to potřeba, a ne plošně. Třeba snižování DPH je vždy krátkodobé řešení. Je třeba se dívat i na to, co bude za půl roku. Nechali jste nám snědený krám, my bychom rádi pomáhali víc,“ prohlásila Pekarová při debatě s Alenou Schillerovou.

Podle informací CNN Prima NEWS si ministři moc dobře uvědomují, že je situace špatná, ale zároveň vědí, že bude ještě horší a že pomoc má i kvůli vysokému státnímu zadlužení a inflaci své mantinely. „Bude ještě hůř, nemůžeme hned vystřílet všechna řešení. Navíc je opravdu potřeba všechno propočítat,“ řekl CNN Prima NEWS zdroj z vládní koalice.

Všechny uvedené změny by měly být součástí takzvaného energetického balíčku, na kterém pracuje ministr Jozef Síkela.

A co tedy vláda chystá?

1. Navýšení životního minima

Životní minimum je částka potřebná pro důstojný život. V roce 2022 činí 3 860 korun na jednotlivce a stanovuje se na základě příjmu celé domácnosti.

Právě výše celkových příjmů domácnosti bez nákladů na bydlení je základním parametrem, od kterého se poté odvíjí zvýšení dalších sociálních dávek - příspěvku na živobytí, porodného, přídavku na dítě nebo příspěvku na bydlení.

Životní minimum se naposledy zvedalo v roce 2020.

2. Navýšení existenčního minima

Od existenčního minima se podobně jako od životního minima následně odvíjí přiznávání dalších dávek: doplatku na bydlení nebo mimořádné okamžité pomoci. Jde o minimální hranici peněžních příjmů, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. V roce 2022 činí 2 490 korun.

Zvýšení obou minim lze očekávat v řádu stovek korun.

3. Přídavek na dítě

Přídavek na dítě je navázaný na výši životního minima. Podle toho, jak se zvyšuje minimum, roste i tato sociální dávka.

Pokud jste mladá rodina s jedním dítětem, činí vaše životní minimum 8 720 korun. Abyste na příspěvek měli nárok, nesmí čisté příjmy rodiny přesahovat 3,4násobek životního minima –⁠ tedy 29 648 korun (započítává se do nich třeba i rodičovský příspěvek).

V případě nižších příjmů máte nárok na 630 až 1 380 korun podle věku dítěte a situace rodiny. Na jak velký příspěvek můžete nyní dosáhnout, si můžete spočítat v kalkulačce.

4. Zvýšení rodičovského příspěvku

Zvýšení rodičovského příspěvku by bylo nejplošnějším zásahem, se kterým by vláda Petra Fialy mohla v sociální oblasti přijít. Rodičovský příspěvek pobírá vždy jeden z rodičů dítěte od narození do čtyř let jeho věku. Po tuto dobu může čerpat až 300 tisíc korun.

K poslednímu navýšení příspěvku došlo v roce 2020. S návrhem na navýšení o 15 procent, tedy o výši inflace za poslední dva roky, přišli začátkem minulého týdne Piráti a trochu tím své koaliční partnery překvapili. Debata o tom, zda může dojit k navýšení „rodičáku“ o 45 tisíc, koalici rozděluje.

Podle informací CNN Prima NEWS k nárůstu nakonec dojde, ale nebude to o celých 15 procent. Je také možné, že právě tuto plošnou pomoc si vláda ještě chvíli nechá jako trumf v rukávu, který vytáhne až později.

Debata se na vládní úrovni chystá i o tom, zda by rodičovský příspěvek neměl být navyšován automaticky každý rok podle inflace, stejně jako je tomu třeba u důchodů. Koalice to má v programu a je jen otázkou, kdy to rozhodne realizovat.

4. Valorizace důchodů

Zvýšení důchodů je už jasná věc, ze které vláda nemůže cuknout, nařizuje jí to totiž zákon. K  mimořádné valorizaci od června o 8,2 procenta dojde právě kvůli růstu inflace. A je velmi pravděpodobné, že nepůjde o navýšení poslední, protože inflace dál roste.

Navíc od ledna 2023 začne platit další zvýšení důchodů o 500 korun pro ženy za každé vychované dítě. K tomu všichni senioři nad 85 let dostávají k důchodu tisíc korun.

5. Sleva na dani na dítě

Poslední změna by měla mít dopad především na střední třídu, která si může své děti takzvaně odečíst z daní. Jde o jednu ze slev na poplatníka a týká se nejen zaměstnanců, ale i OSVČ.

Sleva se oficiálně nazývá daňové zvýhodnění na vyživované dítě. Hlavní podmínkou tedy je, že jde o takzvané vyživované dítě žijící s vámi ve společné domácnosti. Zvyšuje se podle toho, kolik dětí máte a platí pravidlo, že čím více, tím lépe.

V roce 2022 činila sleva na dani na jedno dítě 15 204 korun za rok (1 267 korun měsíčně). Na druhé potom 22 320 korun (ušetříte 1 860 Kč měsíčně) a na na třetí se sleva na dani zvyšuje na 27 840 korun, tedy na 2 320 korun měsíčně.

Z daní lze dále odečíst slevu na manželku/manžela, poplatníka, studenta, důchodce nebo invaliditu. Do slev patří i takzvané školkovné, které si mohou rodiče uplatňovat v případě, že mají dítě ve školce.

Zda vláda už v tomto týdnu rozhodne o změně ve všech oblastech, není jasné. Jde ale o možnosti, o kterých se v kuloárech debatuje nejčastěji.

Tagy: