Pekarová kritizuje policii: Je nepřijatelné, že o nálezu kokainu neinformovala vedení Sněmovny

Schůzi ke korespondenční volbě svolala Markéta Pekarová Adamová.

Reakce politiků na kokain ve Sněmovně

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pokládá za nepřijatelné, že policie neinformovala nikoho z vedení Sněmovny o nálezu kokainu na toaletě ve sněmovní budově. Sama se o tomto nálezu dozvěděla až začátkem tohoto týdne z dotazu novináře. Řekla to v pátek na plénu Sněmovny. Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš předtím navrhoval, aby se Sněmovna kauzou na schůzi zabývala. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl poslancům, že policie v rámci svých postupů nepochybila.

O nálezu kokainu ve Sněmovně informoval web Seznam Zprávy. Uvedl, že policejní ochranná služba Sněmovny objevila na přelomu loňského a předloňského roku drogu na pánské toaletě. Podle mluvčího ochranné služby Tomáše Procházky vedení služby případ vyhodnotilo tak, že vzhledem k minimálnímu množství drogy nešlo o trestný čin ani přestupek a nález dál nehlásilo.

K TÉMATU: Kokain se ve Sněmovně užívá po kilech, říká Hollan. Poslance nález drogy nepřekvapil

„Bohužel, a tohle považuji opravdu za nepřijatelné, jsem se ani já, ani nikdo jiný z vedení Poslanecké sněmovny, ani z vedení kanceláře, ať už kancléř nebo šéfka odboru bezpečnosti, od policie nedozvěděla tuto situaci dříve, což považuji za nepřijatelné,“ řekla předsedkyně Sněmovny. Uvedla, že okamžitě kontaktovala sněmovního kancléře Martina Plíška a chtěla po něm, aby s Ochrannou službou Policie ČR situaci řešil. „To se také stalo,“ doplnila. Připomněla, že právě ochranná služba je mimo jiné zodpovědná za ostrahu sídla Sněmovny.

„Já to považuji za naprosto nepřijatelné a za porušení předpisů nebo pravidel, které by měly být, že jsme nebyli informováni, a že naopak byl informován novinář nebo média,“ řekla předsedkyně Sněmovny.

Podle Procházky upravuje spolupráci s orgány veřejné správy přímo zákon o Policii ČR, zejména jeho paragrafy 14 a 15. Ty stanoví, že policie v rámci spolupráce upozorňuje orgány veřejné správy „na skutečnosti, které se dotýkají jejich činnosti a mohou vést k ohrožení nebo porušení vnitřního pořádku a bezpečnosti“.

„Ochranná služba by vždy informovala příslušného zástupce Poslanecké sněmovny – vedoucího kanceláře Poslanecké sněmovny – o mimořádných událostech, které mají přímý vztah k ohrožení bezpečnosti ať už samotného objektu, nebo osob, které se v něm zdržují,“ vysvětlil Procházka.

„Mezi takové situace by jistě patřil například nález nebezpečného předmětu, neoprávněné vniknutí do budovy a podobně,“ pokračoval. „Stejně tak by bylo možné chápat i situaci, kdy by se ochranná služba během tohoto večera – nebo kdykoliv jindy – setkala s člověkem, který jeví známky ovlivnění návykovou látkou. Takový případ bychom pochopitelně řešili, jelikož by takový člověk mohl být potenciálně nebezpečný pro sebe nebo své okolí. K takové situaci však nedošlo,“ dodal.

„Považujeme za nezbytné opětovně zopakovat, že v tomto případě nešlo o nález drog, nýbrž o nález papírku, na kterém se až následným stěrem z něj potvrdila dřívější přítomnost kokainu. Ani po této události a ani v minulosti jsme žádné drogy na půdě Poslanecké sněmovny nenalezli,“ zdůraznil Procházka.

Policie po zveřejnění článku o nálezu kokainu ve Sněmovně sdělila, že ani po prohlédnutí kamerových záznamů nezjistila, kdo papírek, kde měla být droga, donesl na toaletu. Současně se ale zabývá i tím, jak se informace o nálezu dostala do médií, protože policisté jsou vázáni mlčenlivostí.

Babiš: Odmítám, že tady plošně jedeme na kokainu

Předseda poslanců KDU-ČSL Aleš Dufek řekl, že se za 2,5 roku působení v dolní komoře s užíváním kokainu nesetkal. „Nic takového jsem neviděl a nic o tom nevím a činím toto místopřísežné prohlášení,“ zdůraznil.

Předseda poslanců Radim Fiala (SPD) uvedl, že nikdy nezaznamenal, a to ani v kuloárech, že by užívání kokainu bylo ve Sněmovně běžné. „Poslanecký klub hnutí SPD bude požadovat prošetření celé této situace. Z toho musíme vyvodit důsledky. A možná by z toho měla vyvodit důsledky i předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová,“ řekl. Zdůraznil, že odmítá vysvětlovat lidem, co se ve Sněmovně děje.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl mimo jiné, že kauza vrhá špatné světlo na Sněmovnu. Neúspěšně navrhoval, aby se Sněmovna tímto incidentem zabývala. „Odmítám, aby někdo říkal, že my tady plošně jedeme na kokainu,“ zdůraznil.

Tagy:
drogy toaleta policie kokain Markéta Pekarová Adamová Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR