Každá strana má nějakého Kubu. Ať nám hejtmani místo kritiky pomohou, vyzývá Síkela

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

PARTIE Terezie Tománkové 11.9.2022

Hejtmani by mohli vládě pomoci tím, že by jí předali souhrn energetických potřeb svých samospráv. Takové informace tu totiž chybí a nyní by se velmi hodily. „Vnímám tu naléhavost a nemusí mě k ní nikdo vyzývat,“ reagoval v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Reagoval tak na kritiku jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS), že vláda nepostupuje v pomoci lidem s drahými energiemi dostatečně rychle.

„Každá strana má nějakého Kubu nebo Půtu. Já sleduji výstupy pana Kuby, sleduji jeho výstupy už z doby covidu. Já respektuji i to, že on vždy, když přijde nějaká krizová situace, tak se nějakým způsobem vymezí. Vymezí se často i proti své straně, vždycky někoho k něčemu vyzve,“ řekl Jozef Síkela ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něho však není třeba, aby mu naléhavost problému někdo připomínal či ho k něčemu vyzýval. „Pokud nám teď například pan hejtman Kuba z titulu své role předsednictví pomůže s tím, abychom dostali od jednotlivých samospráv souhrn toho, kolik těch energií vlastně potřebují, tak nám to velice pomůže. Protože i díky minulé vládě tady prostě žádné takové informace nebyly,“ naznačil Síkela, co by v tuto chvíli vláda uvítala namísto kritiky.

Kuba i Blažek

Předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba se totiž nedávno do vlády opřel poté, co na Václavské náměstí přišlo 3. září vyjádřit svou nespokojenost kolem 70 tisíc lidí. A rovněž si rýpl do premiéra Fialy (ODS) za jeho výrok o organizátorech akce coby proruských silách.

„70 tisíc není málo. Něco tam ty lidi vede. Je to frustrace, oni vidí věci, které neumí řešit, a bojí se, co přijde. Před půl rokem by se tam v takovém počtu nesešli. Rozhodně nešlo o 70 tisíc proruských trollů,“ řekl Kuba v jedné z nedávných Partií Terezie Tománkové. Připomněl také, že v loňských sněmovních volbách propadl necelý milion hlasů, které ale do uren hodili nikoli příznivci stávajícího kabinetu.

Martin Kuba navíc není sám, kdo na nutnost rychlého a efektivního řešení problému s vysokými cenami energií upozorňuje. Do vlastních řad „pálil“ také ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Před rokem by na podobnou akci přišlo tak tisíc lidí. Ti přišli i v sobotu. Nevěřím ale, že těch dalších 69 tisíc byli fanatičtí ‚Putinovci‘. Byli to lidé obávající se budoucnosti. Berme je vážně. Fakt nechci, abych měl ve své předpovědi ze Sněmovny pravdu,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Účinky pomoci nejpozději v lednu

Jozef Síkela však v nedělní Partii Terezie Tománkové vysílané 11. září řekl, že vláda konkrétní opatření představí hned v pondělí. Jejich účinky by lidé měli na nižších účtech za elektřinu nebo plyn pocítit nejpozději od 1. ledna 2023. Nastavené formy pomoci ale přijdou ještě dříve. „Tak rychle, jak nám to umožní pozměněná legislativa,“ doplnil ministr průmyslu a obchodu.

Síkelova slova ale vzápětí v Partii kritizoval jeho předchůdce Karel Havlíček (ANO), když navíc komentoval závěry pátečního energetického summitu Evropské unie. „Trvám na tom, že jsou to nesmírně obecné závěry. Když to přeložím z bruselštiny, znamená to, že si máme pomoci sami. Hraje se podle not Evropské komise, která s námi i dalšími zeměmi vytřela bruselskou podlahu, jen to trochu navoněla. Nám zbyde maximálně tuzemák, až se lidé podívají na faktury,“ řekl Havlíček.

Tagy:
energie opozice Martin Kuba energetika hejtmani vláda Jozef Síkela