Vyměňte hnijící dveře, žárovky a odpojte se od plynu. Jurečka lidem radí, jak na krizi

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Předvolební superdebata (911)

Vyměňte hnijící dveře a okna, žárovky za LEDky a odpojte se od plynu, radil lidem v nedělní superdebatě televize CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Upozornil, že on už to udělal.

„Před osmi lety jsem odpojil plynoměr, přešli jsme na vytápění, které je závislé na obnovitelných zdrojích, biomase. Všechny žárovky jsem vyměnil za LEDky. Dále je na řadě výměna termoregulačních ventilů. Rovněž je dobré měnit hnijící dveře či okna,“ radil lidem, jak na krizi, šéf resortu práce a sociálních věcí Jurečka. „Je to velmi efektivní řešení. Znám spoustu bytových domů, které to udělaly,“ podotkl.

Podle šéfky KSČM Kateřiny Konečné mohou ale tyto rady využít jen lidé, kteří mají svou nemovitost. „Kdo bydlí v bytovém domě a je závislý na energii z tepláren, nemá šanci to ovlivnit,“ uvedla.

K radám, jak bojovat s krizí, se přidala i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Dlouhodobě se chovám, abych nespotřebovávala víc, než je potřeba. Teď je to ještě víc na místě. Někteří lidé už to dělají, instalují fotovoltaiky na střechy. Jsou soběstační a zodpovědní,“ zdůraznila.

Předseda Přísahy Robert Šlachta uvedl, že se řídil radami Pekarové Adamové ze srpnové Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima NEWS a pořídil si svetr. „Vaše rada byla neúcta k lidem,“ vmetl jí. „Jsem ráda, že jste pochopil, že se v zimě nosí svetry. Je smutné, že až kvůli mně,“ opáčila ale předsedkyně dolní komory.

K radám o svetru se ale přidal v superdebatě i šéf ČSSD Michal Šmarda. „My máme jednu výhodu, v minulosti jsme nadělali spoustu chyb a máme čas, abychom o nich přemýšleli. Ideologické žvanění a šaškování se svetry nikomu nepomůže. Pomůže, když skutečně vláda začne mluvit rozumnou řečí,“ zdůraznil ve vysílání.

Zástupci vlády se ale v debatě hájili, že vláda pro lidi dělá dost. Jako příklad uvedli, že zajistili dost energií, plynu a pohonných hmot na zimu.

Kabinet Petra Fialy (ODS) také plánuje zastropovat ceny elektřiny pro domácnosti a školy či nemocnice. Rozhodnout o tom má v pondělí večer. Chce také garantovat ceny proudu pro veškerý průmysl. Limitní cena elektřiny pro podniky, kde by bylo dobré cenu zastropovat, je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) 200 eur za megawatthodinu (MWh), tedy v přepočtu zhruba pět tisíc korun.

Záznam předvolební superdebaty si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: