Pellegrini a Fico se autenticky nenávidí, míní novinář. Připomněl premiérovu ponižující prohru

Peter Pellegrini a Robert Fico na tiskové konferenci po vyhlášení výsledku prezidentských voleb

Publicista Soltész popsal vztah mezi Pellegrinim a Ficem

Nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini (vystupující z Hlasu-SD) a premiér Robert Fico (Směr-SD) se autenticky nenávidí. Nevraživost souvisí s odtržením Pellegriniho od Ficovy strany a založením vlastní partaje. Vztah mezi politiky je tak podle novináře a komentátora Arpáda Soltésze zcela pragmatický. Publicista zároveň v nejbližších letech žádný zásadnější názorový střet mezi oběma neočekává. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pellegrini ve vítězném projevu útočil na názorový tábor protikandidáta Ivana Korčoka, připomněl Soltész. „Nevím, kde se ve veřejném prostoru vzalo očekávání, že by se (Pellegrini) mohl v prezidentském úřadu politicky emancipovat. Nikdy k tomu neměl lepší šanci než při založení Hlasu-SD, ale ani tehdy nevyzrál jako někdo, kdo plně kontroluje svou stranu,“ řekl novinář ve speciálním vysílání pořadu Nový den.

K TÉMATU: Slovákům závidím, tvrdí exprezident Václav Klaus o Pellegriniho výhře. Neposlouchali rady chytrých z Česka

Předseda Národní rady má podle něj velký zájem na setrvání „v bezpečí prezidentského paláce“, během něhož bude absolutně odkázaný na Ficovu podporu. „Oba politici se však autenticky nenávidí. Stačilo sledovat premiérův výraz ve volebním štábu, když musel Pellegrinimu gratulovat,“ poukázal komentátor na problematický vztah obou politiků.

„Ficova emoce nebyla tak radostná. Navíc předsedovi Hlasu-SD se podařilo něco, o čem premiér vždy jen snil a v čem neuspěl,“ připomněl Soltész Ficovu prohru s Andrejem Kiskou v roce 2014. Ta pro něj prý byla „obzvlášť ponižující“.

Novinář tak předpokládá, že nového prezidenta, jenž bude jmenován v červnu, a premiéra nebude nikdy provázet přátelský vztah, ale spíše pragmatický kalkul. „Předpokládám však, že během pěti let se Pellegrini proti Ficovi nijak nevzbouří,“ predikuje Soltész.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Komentátoři Václav Dolejší a Roman Joch zhodnotili výhru Pellegriniho

Tagy: