CNN: Pence nepodpoří Trumpovu kandidaturu, jeho prezidentské období nedopadlo dobře

Bývalý Trumpův viceprezident Mike Pence by dnes opětovnou kandidaturu exprezidenta nepodpořil, jeho funkční období prý nedopadlo dobře. V republikánské straně jsou podle něj lepší uchazeči. Útok na Kapitol z loňského ledna politik označil za „nejtěžší den ve svém veřejném životě“ a bývalého šéfa Bílého domu v souvislosti s protestem zkritizoval za bezohledný přístup.

Bývalý viceprezident nechce podpořit další kandidaturu Donalda Trumpa na post šéfa Bílého domu, řekl to v rozhovoru pro CNN. Exprezidentovo volební období prý nedopadlo dobře a lidé chtějí v čele státu jinou osobnost. „Chtějí vedení, které sjednotí naši zemi okolo jejích nejvyšších ideálů a které bude odrážet slušnost a respekt, jež k sobě navzájem Američané chovají,“ popsal Pence ideálního kandidáta.

Republikánská strana má podle něj v řadách uchazečů lepší možnosti než minulého prezidenta. Bývalý Trumpův spolupracovník nevyloučil ani vlastní kandidaturu. Pravděpodobnost, že by se souboje o Bílý dům účastnil, však blíže neokomentoval. „Dám vám vědět,“ odpověděl jen na otázku novináře.

Pověste Mikea Pence

Mike Pence patřil k Trumpovým nejvěrnějším spojencům. Jejich vztah však prakticky ukončily události ze začátku loňského roku. Po vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách žádal Donald Trump viceprezidenta o protiústavní zablokování volebních výsledků. Ten však krok odmítl, neboť kromě důvěry v tehdejšího prezidenta měl prý „vyšší loajalitu k bohu a k ústavě“. Bývalý šéf Bílého domu pak na Twitteru napsal, že Pencovi k rozhodnutí chyběla odvaha.

„Prezidentova slova v ten den byla bezohledná. Ohrozila mě, mou rodinu a všechny lidi v Kapitolu. Rozhodl se být součástí problému,“ pronesl Pence v rozhovoru pro ABC News na adresu Trumpova tweetu i jeho vyjádření zpochybňujících volební výsledek. Právě ta pomohla rozdmýchat bezprecedentní protest, jenž vyvrcholil útokem na budovu amerického Kongresu. Někteří z demonstrujících zároveň skandovali „pověste Mikea Pence“.

I přes tyto skutečnosti se však bývalý viceprezident nechystá k událostem z 6. ledna 2021 vypovídat. Kongres prý na jeho výpověď nemá právo. Pokud by k ní Pence svolil, nastolilo by to podle něj „strašný precedens“. Zároveň by tím došlo k porušení systému oddělení moci a narušilo by to vztah prezidenta s viceprezidentem, domnívá se politik.

Nikdy se za tebe nepřestanu modlit

Pence v rozhovoru vylíčil, že jeho poslední setkání s tehdejším prezidentem ve dnech po útoku byla rozpačitá. Při prvním shledání se prý Trump okamžitě Pence zeptal na to, jestli je jeho rodina v pořádku. Navzdory dojmům veřejnosti pak měl bývalý prezident litovat událostí z osudového dne moderních amerických dějin.

Když politik viděl rozesmutnělého Trumpa, prý ho vyzval k modlitbě: „Mnohokrát mi říkal, že je věřící. Řekl jsem mu proto, ať se obrátí k Ježíši.“ Svému někdejšímu kolegovi pak vzkázal, že sám se za něj nikdy nepřestane modlit. „Nikdy se nezměň,“ měl pak s úsměvem dodat americký exprezident.

Tagy: