Pendleři čekají hodiny na hranicích, tvoří se několikasetmetrové fronty

Testování na hranicích.

Kvůli novým opatřením, která vyhlásila německá vláda, se na bývalém hraničním přechodu v Pomezí na Chebsku tvoří několikasetmetrové fronty pendlerů. Aby totiž mohli v pondělí do Bavorska do práce, potřebují negativní test na koronavirus.

Někteří lidé u hraničního přechodu prý čekají už od nedělního rána a za několik hodin na ně stále nepřišla řada. „Nikdo si nás nevšímá. Není možné, aby tady čekalo tisíc lidí tři hodiny v kuse,“ řekl CNN Prima NEWS jeden z pendlerů. Pochvalně se vyjádřil ke sboru dobrovolných hasičů, který čekající dav zásoboval horkým čajem.

Lidé ve frontě potřebují v pondělí do práce. Jeden muž si postěžoval, že jde dokonce na noční službu z neděle na pondělí, víkendový den však musel strávit na mrazu v řadě na test. „Chápeme tu situaci, ale co je moc, to je moc,“ myslí si.

Německo zařadilo Českou republiku na seznam vysoce rizikových zemí a pendleři pracující v Bavorsku budou muset nyní předkládat negativní test každých 48 hodin. Lidé pracující v Sasku se testem budou muset prokázat dvakrát týdně.

Prezidentka Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová přitom už dříve řekla, že pokud Bavorsko nařídí testování obden, české i německé pohraničí se zhroutí. Lidé podle ní začnou raději marodit a do práce nepůjdou vůbec. „Na bavorské straně zkolabuje celý systém, protože naši lidé tam obsluhují příhraniční fabriky a nemocnice. Uvědomují si vůbec, že jim tam posíláme vystudovaný zdravotnický personál?“ sdělila Vintrová ČTK.

Tagy: