Pendleři, pozor, Německo bude od neděle považovat ČR za epidemicky vysoce rizikovou

Kontrola na hranicích

Merkelová promluvila k pendlerům

Německo bude od neděle považovat Českou republiku za epidemicky vysoce rizikovou oblast, což pendlerům zkomplikuje každodenní dojíždění za prací. Informace pochází z diplomatických zdrojů. Zatímco Sasko přistoupí ke kompromisu v podobě dvou povinných testů na koronavirus pro přeshraniční pracovníky týdně, Bavorsko se chce vydat přísnější cestou – rozbory bude vyžadovat zřejmě každých 48 hodin.

O zařazení na seznam vysoce rizikových oblastí rozhoduje v Německu grémium ministerstev zdravotnictví, zahraničí a vnitra, rozhodnutí pak vyhlašuje Institut Roberta Kocha (RKI), který seznam spravuje. Česko bude na seznam zařazeno zřejmě až v pátek, ne již dnes (čtvrtek), jak některé informace původně naznačovaly. Účinnost nového hodnocení Česka ale vstoupí v platnost od půlnoci ze soboty na neděli.

Česká diplomacie se na změnu připravuje již delší dobu, neboť epidemická situace v Česku je oproti Německu výrazně horší. Český premiér Andrej Babiš navrhl kancléřce Angele Merkelové, že by pendleři mohli podstupovat koronavirový test dvakrát týdně, jeden rozbor by hradilo Česko, druhý Německo.

Testy každých 48 hodin jsou stále ve hře

S tímto kompromisem souhlasí Sasko. Naopak Bavorsko, které po celou dobu pandemie zavádí v rámci Německa přísnější opatření než ostatní, hodlá vyžadovat testy patrně každých 48 hodin. Jak přesně bude bavorský požadavek vypadat, zatím není zcela jasné.

Německo od září považuje Česko za rizikové, nyní však Česko vstoupí do kategorie vysoce rizikové oblasti. Kritériem pro takové označení je buď rozšířený výskyt mutací koronaviru považovaných za nebezpečné, nebo více než 200 nových případů na 100 000 obyvatel za sedmidenní období. A právě tento limit Česko výrazně překračuje.

Podle aktuálních dat Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), která vycházejí z prvních dvou týdnů letošního roku, má Česko v průměru za 14 dní 1 362 nakažených na 100 000 obyvatel, což orientačně znamená 681 týdně. Německo má podle RKI 119 nových případů na 100 000 obyvatel za sedm dní.

Pendleři: Když Bavorsko nařídí testy každé 2 dny, zkolabuje příhraničí

Nařídí-li Bavorsko českým pendlerům povinné testy na COVID-19 co 48 hodin, zkolabuje české i německé příhraničí. Pro tří- a čtyřsměnný provoz to znamená testy čtyřikrát týdně, což je nemožné, varovala prezidentka Asociace pendlerů ČR Zuzana Vintrová.

Dodala, že se z dnešní informace z Berlína zhroutila. „Tady jde o 60 000 občanů Česka, kterým budeme čtyřikrát týdně zasahovat do nosohltanu nebo do krku,“ podotkla. Odhadla, že pendleři nikam nepojedou a začnou marodit, čímž zkolabuje celé příhraničí, kde Češi tvoří významnou pracovní sílu.

Celé příhraničí Bavorska i ČR jsou podle Vintrové pendleři. „Na bavorské straně zkolabuje celý systém, protože naši lidé jim tam obsluhují příhraniční fabriky a nemocnice. Uvědomují si vůbec, že jim tam posíláme kompletní vystudovaný zdravotnický personál a lidi, kteří se jim starají o babičky a dědečky? Přitom my je teď potřebujeme nejvíce,“ uvedla.

„Celý rok tady podstupují šarádu s hranicemi. Přitom tam jezdí do práce. A každý týden sdělujete lidem nová nařízení, Rakousko takové restrikce nemá. Pendleři i jejich rodiny už jsou úplně vyčerpaní. Od 15. ledna mají znovu povinnost testovat se. A neuplyne ani týden a už mají mít testy každých 48 hodin,“ uvedla.

Podle Vintrové není zatím jasné, zda by museli mít testy také lidé, kteří COVID-19 prodělali, a zda je budou muset mít i Češi, kteří zůstávají v Bavorsku celý pracovní týden. ČR drží závazek, že uhradí jeden test týdně, ostatní by tedy museli platit Němci.

Tagy: