Bitka a pěsti ve Sněmovně. Poslanci se porvali kvůli rouškám

Bitka v české Sněmovně

Ve Sněmovně bylo ve čtvrtek dusno jako snad nikdy. Poslanci se poprali kvůli rouškám. Bitku vyvolal poslanec Lubomír Volný, který zaútočil na místopředsedu Sněmovny Tomáše Hanzela (ČSSD).

Celá situace začala tak, že poslanci Lubomír Volný a Marian Bojko (oba nezařazení, ale zvolení za SPD) několikrát vystoupili u řečnického pultíku bez roušek. Přestože je řídící schůze několikrát upozornil, aby si zakryli ústa a nos, neposlechli. Schůze se musela na několik minut přerušit, aby se vydezinfikoval mikrofon.

Volný vystoupil bez roušky i po přerušení. Řídící schůze Hanzel poslance varoval, že mu vypne mikrofon. „Půjdu si vám sednout na klín a řeknu vám to do vašeho mikrofonu,“ prohlásil Volný a pokračoval v projevu.

Místopředseda Sněmovny Hanzel tedy ihned poslanci Volnému mikrofon vypnul. A Volný se opravdu vydal k řídícímu schůze a začal mluvit do jeho mikrofonu. Vtom se strhla bitka.

Hanzela přišli bránit straničtí kolegové – poslanec ČSSD Ondřej Veselý a šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Volného nakonec zpacifikovala ochranka.

„Je to naprosto nepřijatelné. Chová se jako idiot běžně, ale napadnout předsedajícího, to tady nikdy nebylo. Takový člověk mezi námi nemá co dělat,“ řekl CNN Prima NEWS Veselý.

Hanzel na dotaz CNN Prima NEWS v SMS napsal: „Nebudu se k tomu vyjadřovat. Celou věc viděli diváci u TV, ať si udělají obrázek sami. Věcí se bude zabývat mandátový a imunitní výbor.“

Volného odsoudil i premiér Andrej Babiš. „Chování poslance Lubomíra Volného bylo totálně nevhodné a hloupé. Kdybych to měl komentovat, napadaly by mě jen výrazy, které nejdou publikovat. Nic takového nepatří na půdu Sněmovny. Celé společnosti dokazuje, že není schopný normální a slušné diskuse,“ uvedl na Twitteru.

Kalousek: Sotva jsem odešel, už se perou

Na sněmovní rvačku reagoval Miroslav Kalousek (TOP 09), který v úterý Sněmovnu opustil. „Sotva jsem odešel, už se perou. Ne, teď vážně: Poslanec Volný se dopustil násilí na předsedajícím schůze. To nelze tolerovat, něco takového si nikdo nesmí dovolit. Měl by zasednout mandátový a imunitní výbor a uložit nejpřísnější možný trest,“ napsal Kalousek na Twitter.

Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny ale říká, že za disciplinární provinění podle § 13 odst. 1 a 2 lze poslanci uložit povinnost omluvit se za nevhodný výrok ve stanovené lhůtě a stanoveným způsobem nebo uložit pokutu až do výše jednoho měsíčního platu poslance.

Mandátu se nevzdám, vzkázal poslanec Volný

Volný po potyčce novinářům řekl, že se cítí ještě víc povolán k zastupování názoru lidí, kteří nesouhlasí se současnou situací. Uvedl také, že fyzicky napaden byl on. Poslaneckého mandátu se prý nehodlá vzdát.

S poslancem by však mohlo být zahájeno disciplinární řízení. To vede mandátový a imunitní výbor proti zákonodárcům, kteří se svým projevem v komorách Parlamentu nebo jejich orgánech dopustili jednání, pro které by mohli být jinak trestně stíháni, a dále proti těm poslancům, kteří se dopustili přestupku a požádali o jeho projednání v disciplinárním řízení.

Disciplinární řízení je možno vést i proti těm poslancům, kteří svým projevem učiněným v komorách Parlamentu nebo jejich orgánech urazili osobu, jež má oprávnění účastnit se schůze Poslanecké sněmovny a jejích orgánů ze zákona.

Poslanec, proti kterému se řízení vede, má právo na vyjádření a obhajobu a může být zastupován při disciplinárním řízení jiným poslancem nebo advokátem. Po provedeném šetření rozhodne mandátový a imunitní výbor o uložení disciplinárního opatření, nebo řízení zastaví. Proti rozhodnutí výboru se může poslanec odvolat k Poslanecké sněmovně.

„Budeme zkoumat, zda poslanec Lubomír Volný neporušil zákon,“ uvedl v České televizi předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Potvrdil také, že od výboru může poslanec dostat maximálně zmíněnou sankci ve výši jednoho poslaneckého platu.

Tagy: