USA ztrojnásobí počet vojenských expertů na Ukrajině. Pentagon přiblížil cíl jejich mise

Ukrajinská artilerie (ilustrační snímek)

USA zvažují nasazení dalších poradců na Ukrajině

Spojené státy plánují vyslat tým vojenských poradců na Ukrajinu. Podle Pentagonu by měli působit především v zázemí. Na Ukrajině již malá skupina amerických poradců působí. Mezitím ruská armáda pokračuje v útocích. Tématu se věnuje i zpravodajský web Politico.

Poradci budou spadat pod americké velvyslanectví v Kyjevě, uvedl web Voice of America s odvoláním na server Politico. Primárním účelem vyslání expertů by měla být koordinace nedávno odsouhlasené americké pomoci napadené zemi. Součástí podpory mají být i různé zbraňové systémy, které si vyžadují zaškolení personálu odborníky.

ČTĚTE DÁLE: Co USA pošlou Ukrajině? Klíčové náboje i protivzdušné střely. Potravu pro HIMARS zatím ne

„V průběhu tohoto konfliktu ministerstvo obrany přezkoumávalo a upravovalo naši přítomnost v zemi podle bezpečnostního vývoje. V tuto chvíli zvažujeme vyslání několika dalších poradců, kteří by posílili Úřad pro obrannou spolupráci na velvyslanectví v Kyjevě,“ upřesnil mluvčí Pentagonu Pat Ryder. Na Ukrajinu by mohlo dorazit asi šedesát amerických poradců. Měli by navázat na práci současné skupiny expertů. Podle zdrojů Voice of America z amerického ministerstva obrany v současné době na Ukrajině působí v roli poradců kolem dvaceti lidí.

Za americkou pomoc v pondělí znovu veřejně poděkoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jako prioritu vnímá zabezpečení ukrajinského vzdušného prostoru a co nejrychlejší dodání přislíbených zbraní.

Realizaci americké pomoci Ukrajině se během své pondělní návštěvy Kyjeva věnoval i republikánský senátor Tom Kean Jr. O svých dojmech se podělil na sociální síti X. „Víme, že potřeby Ukrajiny jsou naléhavé. Každý den Rusko bombarduje vaše vojáky v předních liniích a zabíjí nevinné civilisty v jejich domovech raketami a drony,“ řekl během setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenskym senátor. Americkou pomoc vnímá jako zásadní věc pro zastavení ruských útoků.

Rusko mezitím v noci na úterý znovu ostřelovalo mj. Oděsu, Charkov a Kyjevskou oblast. Intenzivní boje probíhají v okolí Avdijivky a města Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co vše obsahuje schválená pomoc Ukrajině? A jaké zbraně z USA do Kyjeva poputují?

Tagy:
válka Pentagon Ukrajina USA Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Hlas Ameriky