CNN: Americká pomoc pro Ukrajinu je už v Evropě, tvrdí zdroj. Rusové chtějí transfer zbrzdit

Ukrajinská houfnice Bohdana v akci v Charkovské oblasti

VYSVĚTLUJEME: Co vše obsahuje schválená pomoc Ukrajině? A jaké zbraně z USA do Kyjeva poputují?

Munice, která je součástí schvalované americké pomoci pro Ukrajinu, už se nachází v Evropě. Pro CNN to řekl nejmenovaný americký představitel. Cesta zbraní na frontu by tak mohla být velmi rychlá, Rusové se ale podle expertů budou snažit dopravu zbraní zbrzdit.

Sněmovna reprezentantů v USA v sobotu odklepla balík americké pomoci pro Ukrajinu v objemu 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Jeho součástí jsou dvě položky, které teď ukrajinská armáda nejvíce potřebuje – munice do dělostřeleckých a protivzdušných zbraní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Co USA pošlou Ukrajině? Klíčové náboje i protivzdušné střely. Potravu pro HIMARS zatím ne

I když po dolní komoře balík pomoci schvaluje ještě Senát a prezident Joe Biden, část už je údajně nachystaná v Evropě, aby se dostala Ukrajincům do rukou co nejrychleji.

Pomoc má dorazit rychle

„Ačkoli to američtí představitelé nechtějí otevřeně říci, zdroj obeznámený s poskytováním vojenské pomoci Ukrajině uvedl, že velká část této pomoci je již předem umístěna ve skladech v Německu a Polsku, což by zřejmě zkrátilo dobu potřebnou k jejímu dopravení na Ukrajinu. Zdroj rovněž uvedl, že mezi prvními přesunutými materiály budou dělostřelecké granáty,“ píše CNN.

Transfer by údajně měl trvat maximálně několik dní. Jakmile zásilka munice překročí hranice, Kyjev se bude snažit dostat ji co nejrychleji na frontu a na konkrétní místa, kde jsou teď Rusové v náporu a náboje tam budou nejvíce potřeba.

To ale zabere nějaký čas. Dělostřelecká převaha Rusů, která je nyní téměř deset ku jedné, bude ještě chvíli pokračovat.

Podle odborníků bude chtít Moskva využít časové prodlevy k postupu na frontě. Vedle toho se Rusové budou snažit, aby některé transporty munice nedojely do cíle.

„Ruské síly by se mohly zaměřit na údery na ukrajinskou dopravní infrastrukturu, aby omezily schopnost Ukrajiny efektivně distribuovat materiál do kritických sektorů fronty,“ napsal Institut pro studium války.

Jedním z míst, kde se Rusové údajně pokusí prorazit, je Časiv Jar. Městečko nedaleko Bachmutu, o které se už měsíce tvrdě bojuje.

„Četné zprávy ukrajinských vojáků popisují těžké boje v řadě vesnic mezi Časiv Jarem a Bachmutem, kde se ruské síly snaží postupovat. Velitel ukrajinské armády se domnívá, že Kreml nařídil dobytí města do 9. května, kdy Rusko slaví vítězství nad nacistickým Německem v roce 1945,“ uvádí CNN.

Navzdory očekávaným logistickým potížím při dopravě americké pomoci na Ukrajinu vyhlíží Kyjev zásilku s velkým nadšením.

Podle CNN schválení balíku v Kongresu představuje pro Ukrajinu velkou vzpruhu a posílení morálky. A to v době, kdy experti mluví o přicházející ruské ofenzivě, která by mohla vést až k úplnému rozsypání fronty a dalším územním ztrátám Ukrajiny.

VIDEO: Sněmovna reprezentantů schválila pomoc Ukrajině

Tagy: