Co USA pošlou Ukrajině? Klíčové náboje i protivzdušné střely. Potravu pro HIMARS zatím ne

Ukrajinci u Bachmutu pálí ze samohybné houfnice na ruské pozice.

Sněmovna reprezentantů schválila pomoc Ukrajině

Klíčové houfnicové náboje ráže 155 mm či střely protivzdušné obrany. Ukrajina by v řádu několika dnů mohla obdržet první část vojenské pomoci, kterou v sobotu schválila americká Sněmovna reprezentantů. Složitější to zřejmě bude s raketami delšího doletu, které může odpalovat například salvový raketomet HIMARS.

Členové americké Sněmovny reprezentantů schválili návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině v sobotu. Pro vyčlenění až 60,8 miliardy dolarů (v přepočtu asi 1,44 bilionu korun) zvedlo ruku 311 kongresmanů, proti jich bylo 112.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přispěla Fialova cesta k americké pomoci pro Ukrajinu? Drobný vliv to mělo, míní Dvořák

Značný podíl z celého finančního balíku půjde na doplnění amerických vojenských zásob, rozvoj vojenské infrastruktury či humanitární pomoc. Ukrajina z 60,8 miliardy dolarů dostane v přímé vojenské podpoře asi 23 miliard (zhruba 545 miliard korun).

Návrh nyní poputuje do Senátu, kterým by měl hladce projít. V horní komoře mají totiž většinu demokraté, nikoliv republikáni, kteří zmíněný návrh několik měsíců blokovali. Hlasovat by se mělo již v úterý. Poté, co pomoc projde Senátem, by ji měl urychleně podepsat prezident USA Joe Biden.

Jakmile se tak stane, Pentagon by mohl dostat zbraně na Ukrajinu během několika dní. Spojené státy totiž mají svá skladiště s vojenským materiálem v mnoha evropských zemích – zejména v Polsku a Německu. V těchto skladech se mimo jiné nachází žádaná dělostřelecká munice či systémy protivzdušné obrany, které Kyjev tak zoufale potřebuje.

Zmíněné dvě položky by Ukrajina měla obdržet jako první. Podle agentury AP půjde zejména o houfnicové náboje ráže 155 mm. Tato munice je pro ukrajinskou obranu naprosto klíčová. Brzy by měly dorazit také střely protivzdušné obrany i další dělostřelecké granáty.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Záběry ukrajinského vzdoru proti přesile

ATACMS není na pořadu dne

„Máme robustní logistickou síť, která nám umožňuje velmi rychle přesouvat materiál. Ten můžeme skutečně přestěhovat během několika dní,“ řekl podle AP generálmajor Pat Ryder z ministerstva obrany.

V případě dodávek balistických raket ATACMS, které lze odpalovat například z amerického raketometu HIMARS, si ale Ukrajinci budou muset nějakou dobu počkat. Dostatek těchto dalekonosných střel totiž v současnosti nemají ani Spojené státy. „Nyní nemám co oznámit,“ sdělil Ryder podle listu The New York Times.

Pentagon má vojenské zásoby pro Ukrajinu měsíce připravené k odběru. K přemístění zatím nedošlo, jelikož se čekalo na Kongres, až celý proces schválí. V důsledku toho od začátku roku 2024 na Ukrajinu neproudila prakticky žádná vojenská pomoc ze Spojených států.

Evropští lídři zejména v posledních týdnech upozorňovali, že Ukrajina by bez americké podpory nemusela v příštích měsících ustát očekávanou ruskou ofenzivu. Nutno zmínit, že Spojené státy ve vojenské pomoci Ukrajině nadále výrazně převyšují evropské země.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj americkým kongresmanům již několikrát poděkoval. V nedělním rozhovoru pro NBC zároveň potvrdil, že Ukrajina k obraně proti ruské invazi potřebuje především zbraně dlouhého dosahu a protivzdušnou obranu.

Tagy: