Jaromír čeká na důchod od listopadu. Kdybych neměl brigády, rodinu neuživím, říká

Vyřízení žádostí o důchod se zpozdilo a s ním i jeho vyplácení. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) slibuje, že resort v řádu týdnů vše napraví. Stát na přiznání penze nastavil tříměsíční lhůtu, dlouhodobě ji ale překračuje. Mezi desítkami tisíc těch, kteří nedostali výměr důchodu včas, jsou i lidé, kteří ani po půl roce nevědí, kdy peníze dostanou.

Čtyřiašedesátiletý Jaromír požádal o důchod už v listopadu, přestože je květen, na jeho výměr stále marně čeká. „Kdybych neměl brigády, tak rodinu neuživím a nikdo se mě nebude ptát, proč že jsem nezaplatil za elektřinu, popelnici nebo vodu,“ popisoval rozhořčeně muž.

ČTĚTE TAKÉ: Hnutí ANO napadlo novelu o valorizaci penzí. Rozhodne Ústavní soud

„Počet žádostí o starobní důchod, u nichž doba řízení překračuje délku 90 dnů, je aktuálně 25,5 tisíc. Z toho ve 21,5 tisíce případů jde o žádosti o předčasný starobní důchod,“ uvedla tisková mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová.

„Je to opravdu velký nápor na naše kolegy a kolegyně na České správě sociálního zabezpečení,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Ministerstvo i Česká správa sociálního zabezpečení radí lidem, aby žádosti urgovali, podle žadatelů o důchod to ale není vůbec nic platné. „Na ten formulář jsem psal určitě osmkrát,“ prohlásil Jaromír.

Ministr Jurečka neví, co lidi trápí

Stejných osm bezvýsledných urgencí posla i paní Blanka. Taky čeká od listopadu, přestože zákonná lhůta na vyřízení je 90 dní. „Akorát mi odpovídá automat. Buď to je v dávkovém oddělení, nebo to reklamovali, a proto musím čekat,“ dodala.

„V případě žádostí, které byly ze strany klientů urgovány, se zaměstnanci snaží dělat maximum a ČSSZ tyto žádosti zpracovává přednostně,“ sdělila Drmolová. „Ano, jsme v prodlení, za to se omlouvám. Ale měli bychom se v řádu několika týdnů dostat zpátky do zákonných lhůt,“ slibuje šéf resortu práce a sociálních věcí.

Jaromír však ničemu z toho nevěří. „Sliby jsou chyby,“ řekl. „Myslím, že pan Jurečka nemá ani ponětí o tom, co lidi trápí,“ přidala se Blanka. „Máme ještě nějaké úspory, ale teď nám přišla faktura za elektriku, musíme doplatit plyn a nejsou to malé částky. Menší úspory, které máme, zmizí,“ dodala.

Česká správa sociálního zabezpečení očekává zlepšení do konce pololetí letošního roku. Zároveň ale předpokládá, že situaci poznamená zátěž spojená s další mimořádnou valorizací, která se dotkne všech 2,8 milionu příjemců důchodu.

Tagy: