Pepřák použitý na děti? Sparťani kritizují zásah v Mladé Boleslavi. Rakušan slíbil prověření

Při oslavách po zápase zasahovali vůči slavícím fanouškům fotbalové Sparty těžkooděnci (18. 5. 2024).

Sparta slaví titul

Zásah policie proti slavícím fanouškům, k němuž došlo těsně po sobotním vítězném fotbalovém zápase Sparty, pobouřil řadu příznivců letenského celku. Přítomní fanoušci vběhli na trávník stadionu v Mladé Boleslavi, aby oslavili zisk mistrovského titulu. To sice nebylo povolené, ovšem podle mnohých fanoušků těžkooděnci překročili své pravomoci, když údajně došlo k „použití pepřového spreje na děti“. K tématu se na síti X vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který slíbil důsledné prošetření. K incidentu se pro CNN Prima NEWS vyjádřil i pražský klub.

Rakušan se v neděli na síti X pochlubil fotografií z běhu okolo Kolína. Pod příspěvkem se však objevil komentář reagující na sobotní zásah policistů na mladoboleslavském stadionu: „Pane ministře, je fajn, že chodíte běhat, ale měl byste řešit policii ze včerejšího zápasu,“ vyčetl dotyčný šéfovi resortu s tím, že incident vyvolává otázku, zda policie skutečně slouží lidem.

K TÉMATU: Zemřel bývalý fotbalový reprezentant Mráz. S Československem má medaili z olympiády

Ministr reagoval, že i toto téma během víkendu zaregistroval. „S policejním prezidentem jsem mluvil hned ráno (v neděli ráno, pozn. red.) a požádal ho, aby byl zákrok důsledně prošetřen. Viděl jsem záběry a můj dojem je, že v pořádku to nebylo,“ odvětil Rakušan.

Rovněž ujistil, že policejní orgán má k dispozici „standardní nástroje, jak pochybení svých příslušníků řešit“. Příznivci fotbalu se v příspěvku podivovali, že policisté během zásahu, kdy sparťani obhájili titul, použili pepřový sprej, a to i vůči dětským fanouškům.

„A dozvíme se prosím o jejich potrestání? Protože stříkat pepřák do dětí je humus,“ píše jeden z uživatelů. Na sociálních sítích se již v sobotu krátce po výhře týmu z Letné objevily záběry dětských fanoušků, kteří se potýkali s problémy spojenými s respirací a podrážděnýma očima. Na síti X byla umístěna i videa ze zásahu těžkooděnců.

Další uživatelé vyzývali k tomu, aby se dlouhodobý problém řešil jinde než na stadionu. „Nechtělo by to konečně uspořádat pořádnou schůzku fanoušků, zástupců klubů, policie a vedení Ligové fotbalové asociace (LFA)?“ uvedl komentující.

Dbáme na dostatečnou komunikaci se všemi, uvedl klub

Podle vyjádření klubu pro CNN Prima NEWS došlo na mladoboleslavském stadionu k věcem, které nebyly z hlediska postupu policie správné. „Také ministr Rakušan uznal, že došlo k pochybení. Pro nás je zásadní diskuze s příslušnými orgány. Musíme neustále vyhodnocovat situaci na stadionu i to, zda jsou zasahující policisté schopni adekvátně reagovat na chování přítomných fanoušků,“ sdělil ředitel komunikace týmu Ondřej Kasík.

Zdůraznil, že fotbalový klub zaměstnává příslušného odborníka, jehož úkolem je úzce komunikovat s fanoušky. „Je nutné si uvědomit, že situace na stadionu je složitá. Každá krajská policejní složka přistupuje k dění jinak. Apelujeme na společná širší jednání, kterých by se měli účastnit pořadatelé, bezpečnostní agentury, zástupci klubů a fanoušků i bezpečnostní složky,“ poznamenal Kasík s tím, že jeden konkrétní negativní případ, který je vypichován, je součástí širšího kontextu.

„Dbáme na to, abychom předcházeli podobným komplikacím, k nimž může na stadionech dojít. Je to velké téma,“ dodal.

Událostmi ze sobotního utkání předposledního kola ligové nadstavby se zabývá LFA. Těžkooděnci pár vteřin po závěrečném hvizdu zasáhli proti několika fanouškům Sparty, kteří vběhli na trávník. Dění v Boleslavi bude v úterý řešit ligový výbor a ve čtvrtek pak také disciplinární komise, informovala LFA v tiskové zprávě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Břeclav se loučila s Jakubem. Památku chlapce, zabitého fotbalovou brankou, uctily tisíce lidí

Tagy: